Az egyik legsokoldalúbb zöldségünk a spenót. Ennek a zöldségnek számos pozitív hatása van az egészségre. Olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédhetnek bennünket a krónikus betegségektől, mint például szív- és érrendszeri betegségek. A spenót tápanyagai jót tesznek a szem és az agy egészségének is.
A spenót csak kevés kalóriát tartalmaz
Viszont sok benne az A-, a K- és a C-vitamin. Az A-vitamin jót tesz a szem egészségének, a C-vitamin felgyorsítja a sebek gyógyulását, míg a K-vitamin elősegíti a csontok egészségét. A spenót folsavban és más B-vitaminokban is bővelkedik, amelyek részt vesznek a vörösvértest-képzésben. A zöldség magnéziumban, vasban, kalciumban és káliumban is bővelkedik.
A spenót antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek kulcsszerepet töltenek be a gyulladáscsökkentésben és a betegségek megelőzésében. A spenót antioxidánsai közé tartozik például a kvercetin és a kempferol. Ezek olyan flavonoidok, amelyek védelmet jelenthetnek a gyulladással, a szív- és érrendszeri betegségekkel és a rákos megbetegedésekkel szemben.
A spenótban található vegyületek csökkentik az oxidatív stresszt
Pozitívan befolyásolják a génexpressziót, mégpedig az anyagcserében és a gyulladásban. A spenót rendszeres fogyasztása más krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthet.
A spenót a gyulladáscsökkentő hatása miatt kulcsfontosságú szerepet tölt be az agy védelmében, elsősorban a gyors öregedés ellen jelenthet védelmet. Számos tanulmány számolt be arról, hogy azon emberek körében lesz lassabb a kognitív hanyatlás, akik sok leveles zöldséget fogyasztanak életük során. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak például spenótot, mintegy 8-10 évvel fiatalosabb aggyal rendelkeznek, mint azok, akik nem vagy nem rendszeresen fogyasztanak zöld leveles zöldségeket.
A spenót jó nitrátforrásnak is számít
A nitrátoknak abban van szerepük, hogy ellazítják az ereket és ezzel kevesebb stressz éri a szívet, csökken a magas vérnyomás is.
A spenót másik antioxidánsa a lutein, amely csökkentheti az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát, amely betegség a látásvesztés egyik vezető oka. A makulapigment védelmet jelent a szem számára, a spenót pedig védelmet jelenthet a makuladegenerációval szemben.
A spenót nyersen őrzi meg leginkább a luteintartalmát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a maximális luteinbevitel érdekében nyersen fogyasszuk ezt a zöldséget. Például remek turmixot készíthetünk avokádóval és spenóttal. Ha apró darabokra vágjuk a spenótleveleket, akkor lutein szabadul fel azokból. Az egészséges zsír pedig elősegíti ennek az antioxidánsnak a felszívódását.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!