„Itt van az ősz, itt van újra”… mostanra érnek be munkánk gyümölcsei, zöldségei a kiskertekben, a természet gazdagon teríti asztalát. Káprázatos illatokkal és színorgiával, pazar látvánnyal hívogatnak a piacok. A kora őszi napfény még a nyár hangulatát idézi, azonban – gondolva az elkövetkezendő hideg időszakra, – most se feledkezzünk meg az egészséges táplálkozásról.

 

Avokádókrém (guacamole)

 

Hozzávalók (2 adag):

 

  • 1 db avokádó,
  • 1 db citrom,
  • 1 kis pohár tejföl,
  • 1/2 gerezd fokhagyma.
  • só,

 

Elkészítés:

 

Az avokádót megmossuk, meghámozzuk, és felkockázzuk. Kicsit összetörjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk néhány csepp citromlevet. Botmixerrel pépesítjük, majd néhány órára a hűtőbe tesszük.

 

Az avokádó daganatellenes hatása:

 

Az avokádó antioxidáns tartalmának több mint 70%-a a magjában található. Az antioxidánsok nagy hatóerővel pusztítják el a szabadgyököket, és számos komoly betegséggel veszik fel a harcot. Az avokádó magas flavonoid tartalmának köszönhetően segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, illetve csökkenti a daganat nagyságát. Az avokádómag-kivonat sikeresen pusztítja el például a leukémiás sejteket.

 

 

Őszi gyümölcsleves

 

Hozzávalók (4 személyre):

 

  • 4 alma,
  • 3 körte,
  • 1/2 kiló szilva,
  • 1 fürt szőlő,
  • 1 őszibarack,
  • 1 teáskanál liszt,
  • 1,5 l víz,
  • 2-3 kanál tejföl (tejföl nélkül is kiváló),
  • 1 citrom,
  • 2-4 evőkanál nyírfacukor,
  • fahéj,
  • szegfűszeg.

 

Elkészítés:

 

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, kimagozzuk, közepes kockákra vagy szeletekre daraboljuk. A kimagozott szilvát félbe vágjuk, így kerül majd a levesbe. Az alma és körte darabokra citromlevet nyomunk, nehogy megbarnuljanak. Kellő mennyiségű vízbe tesszük a gyümölcsöket, a szőlőt csak a végén szemezzük a levesbe. A fahéjat és a szegfűszeget fűszerzsákba tesszük, így kerül a lébe. Igyekeznünk kell, mert a gyümölcsök nagyon hamar megfőnek. Sűríteni többféleképpen lehet, a legjobb megoldás, ha kiveszünk néhány megfőtt almakockát, turmixoljuk és ezzel a pürével habarjuk. De készíthető úgy is, hogy egy pici lisztet egy kis vízzel összekeverünk, és ez lesz a sűrítőanyag. Természetesen lehet készíteni tejfölös habarást is, ettől szép selymes lesz a leves. Mindhárom habarás kiválóan illik az őszi gyümölcsleveshez. Tényleg csak néhány perc kell a gyümölcsöknek, és máris mehet bele a cukor a citromlé és a sűrítés. Ehhez alig 5 perc szükséges. Amikor már kicsit kihűlt, akkor tesszük bele a szőlőszemeket, ugyanis a szőlőt nem érdemes főzni, csakis így maradhat szépen egyben, ha csak a meleg lében puhul át. A kellemesen  langyosra vagy hidegre hűtött gyümölcsleves az ősz legfinomabb ajándéka.

 

A szilva daganatellenes hatása:

 

A szilva rengeteg antocianint tartalmaz, így a kékes héjú gyümölcs fogyasztásával sokat tehetünk a daganatos megbetegedések kialakulása ellen. Emellett gazdag klorogénsavban is, amelynek köszönhetően bizonyos fokú védelmet biztosít a szabadgyökök támadásával szemben, semlegesíti a környezetben jelen lévő rákkeltő anyagokat – például a dohányfüst nitrózamin-tartalmát. Egy másik hasznos vegyület, a kvercetin szabadgyök-ellenes hatása révén védelmet biztosít a hormonfüggő daganatos betegségekkel – például mellrák – szemben.

 

 

Cukkini fasírt sütőben sütve

 

Hozzávalók (kb. 16 db-hoz):

 

  • 40 dkg reszelt cukkini (ha friss a cukkini, nem muszáj megpucolni),
  • 1 teáskanál himalája só,
  • 1 g őrölt fekete bors,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 db M-es tojás,
  • 3 ek. apró szemű zabpehely,
  • 6 dkg light trappista sajt vagy füstölt sajt.

 

A panírozáshoz:

 

  • 1 db M-es tojás,
  • 40 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
  • 20 g szezámmag,
  • extra szűz olívaolaj spray.

 

Elkészítés:

 

A nagylyukú reszelőn lereszelt cukkinit megsózzuk, és 5 percig állni hagyjuk. a cukkini levét kicsavarjuk, és a cukkinit tálba tesszük. Hozzáadjuk a kicsavart cukkinihez a tojást, a fűszereket, az apró szemű zabpelyhet és a reszelt sajtot, majd jól összekeverjük. Előkészítjük a cukkinifasírt panírját: egy müzlis tálkában felverünk egy tojást, egy másikban pedig odakészítjük a szezámmaggal összekevert teljes kiőrlésű zsemlemorzsát. A cukkinis masszából pingponglabda méretű gombócokat gyúrunk, megforgatjuk a felvert tojásban, és meghempergetjük a szezámmaggal elkevert teljes kiőrlésű zsemlemorzsában. A bepanírozott cukkini fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A cukkini fasírt golyókat befújjuk extra szűz olívaolaj spary-vel, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük. Köretek közül fogyaszthatunk hozzá párolt zöldséget, bulgurt, kuszkuszt, hajdinát, quinoát, friss salátát, de fogyasztható önmagában, egy light majonézből, natúr joghurttal készített tartármártásba tunkolva.

 

 

A cukkini daganatellenes hatása:

 

A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Hasznos, ha a héjától sem szabadulunk meg, mivel béta-karotint és antioxidánsokat tartalmaz a zöld réteg is, így segít megelőzni a sejtek károsodását. Csökkenti a prosztata problémák esélyét, a prosztatarák kialakulását.

 

 

 

Saláta szőlővel, dióval

 

Hozzávalók (4 személyre):

 

  • 1 jégsaláta,
  • 1 fürt fehér szőlő,
  • 1 fürt piros szőlő,
  • 5-6 dkg feta sajt,
  • 1 lilahagyma,
  • frissen őrölt bors,
  • só,
  • 1 ek. balzsamecet,
  • 2 ek. dióolaj.

Elkészítés:

A salátát kézzel összetépkedjük, meglocsoljuk a sóból, borsból, olajból és ecetből készített dresszinggel, ráhalmozzuk a felkockázott lilahagymát, a kétféle szőlőt, a diót és a feta sajtot. A szőlő magját nem kell kiszedni, sőt ajánlatos szétrágni, sok, az immunrendszerre hasznos anyag található benne. Természetesen ki is szedhető és van magnélküli szőlő is, A hidegen sajtolt dióolajat nem érdemes mással helyettesíteni. Ezek a csodás ízek és színek nagyon jó hatással vannak az őszi depresszióra is.

 

A szőlőmag daganatellenes hatása:

A szőlőmag számos antioxidánst tartalmaz, többek között resveratrolt, amely koncentráltan a szőlő magjában, és héjában található, és amely lassítja a jó- és rosszindulatú daganatok növekedését, valamint meggátolja annak az enzimnek a képződését, amely szerepet játszik az emlőrák kialakulásában. Laboratóriumi kutatásokból kiderült, hogy a magokból kivont anyagok segítenek a bőr-, a bél-, a tüdő-, a gyomor- és a prosztatarák leküzdésében. A szőlőmagból készült őrlemények napi szintű fogyasztásával is hozzájárulhatunk a daganatos betegségek megelőzéséhez.

 

 

Áfonyás zabkása

 

Hozzávalók (4 adag):

 

  • 15 dkg zabkorpa,
  • 1 liter vaníliás rizstej (5-5 dl víz és rizstej),
  • nyírfacukor ízlés szerint a zabkásába és az áfonyás rétegbe,
  • 30 dkg feketeáfonya,
  • 2 ek útifű maghéj,
  • 1/2 citrom leve,
  • 1 ek. pirított, szeletelt mandula,
  • fahéj.

 

Elkészítése:

 

A zabkorpát a rizstejjel összekeverjük (vagy fele-fele arányban vízzel és rizstejjel) és hozzáadunk 4 evőkanál nyírfacukrot. Addig kevergetjük, amíg szépen besűrűsödik. (Kicsit még folyós lesz a végén, de fokozatosan szilárdul, ahogy hűl.) Keverjük a zabkásába a fél citrom levét. Kóstoljuk meg, és édesítsük, ha még szükséges. Öntsük a kását egy üvegtálba, és hagyjuk kihűlni. Az áfonyás réteghez alaposan megmossuk az áfonyát, kissé összetörjük villával, majd édesítjük és ízlés szerint fahéjat adunk hozzá. Kevés vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg a cukor felolvad benne. Hagyjuk kihűlni az áfonyát, keverjük bele a kb. 2 evőkanálnyi útifűmaghéjat. Végül öntsük az áfonyás réteget a zabkása tetejére, és szórjuk meg a pirított mandulával.

 

A feketeáfonya daganatellenes hatása:

 

A feketeáfonyában lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, amelyek a sejteket és a sejtfalat a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik. Az antioxidánsok, azaz a szabad gyökök megfogói daganatellenes hatásúak, hiszen a szabad gyökök károsíthatják az örökítő anyagot és ezzel mutációt (elváltozást) okozhatnak a sejtben. Az áfonyából kivont összetevők megölik a petefészek, agy és a prosztata daganatos sejtjeit laboratóriumi körülmények között. Ez a daganatellenes aktivitás a vegyületek egy csoportjának, a proanthocyanidineknek köszönhető. Ezek a kémiai anyagok egyedülállóak az áfonyában, és más gyümölcsben nem találhatók meg.

 

 

Joghurtos céklaturmix

 

Hozzávalók: 

  • 1 cékla,
  • 1 sárgarépa,
  • 1/3 uborka,
  • 1 ek. citromlé,
  • 1 ek. élőflórás joghurt.

 

Elkészítés:

 

A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, és kipréseljük a levüket. Hozzákeverjük a citrom levét, pohárba töltjük, és a tetejét egy kanál élőflórás joghurttal díszítjük.

 

A cékla daganatellenes hatása:

 

A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Kutatások szerint ez a vegyület nagymértékben képes lelassítani a tumorok növekedésének ütemét. A cékla hatásos a prosztata-, emlő-, bélrendszeri-, tüdő,- és hererák elleni küzdelemben.

 

Molnár Évi

(képek forrása: nosalty.hu, mindmegette.hu)

Hasonló cikkek