A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha étrendünkbe beépítjük a sütőtök rendszeres fogyasztását, szervezetünk igencsak meghálálja majd.

Remek hashajtó és béltisztító

Ideális segítség bármilyen gyomorbántalomra, de méregtelenítőkúrák nem elhanyagolható alkotóeleme is. Hatásos még gyomorsav ellen, hisz a tökben rengeteg ásványi anyag és vitamin van, így védi a gyomrot. A leggyakoribb módja, hogy pépként vagy sütve fogyasztják, de a levét is ajánlott elkortyolni.

Segíti a fogyást

A sütőtök igen laktató étel, kevés kalóriával, köszönhető ez magas rosttartalmának.

Remek immunerősítő

Az egyik legjobb immunerősítőnek mondják, hisz gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitaminokban, rostokban, de tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket és karotint is. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, tökéletes a megfázásos tünetek enyhítésére és a lábadozási folyamat gyorsítására.

Erősíti a szívet

A sütőtök sokoldalúságának egyik kiemelkedő része még a vérkeringésre és a koleszterinszintre gyakorolt hatása. Magját ajánlott napi rendszerességgel fogyasztani, főleg télen, hiszen segíthet az alacsony keringés visszaállításában, illetve megelőzhetjük vele az érelmeszesedést vagy további szívproblémákat.

Csökkenti a rák kockázatát

A sütőtökben lévő béta-karotinnak rákmegelőző hatása van. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.

Antioxidáns tartalma kiemelkedő

A testünkben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő antioxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.

Jót tesz a látásnak

A napi rendszerességgel fogyasztott sült vagy főtt sütőtök fedezi napi A-vitamin-szükségletünket. Mint tudjuk, az A-vitamin nagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez.

A sütőtök finom és sokféleképpen variálható. Édes íze miatt süteményekbe, pitékbe, vagy palacsintába is kerülhet. De jól passzol a sós ételekhez is, így levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek és a tökmagot külön felhasználhatod.

Forrás: egeszsegter.hu

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek