Orvosnő kategóriában Dr. Dank Magdolna és csapata nyerte el a Richter Anna Díjat, melynek ünnepélyes eredményhirdetését nőnapon tartották. A „Mi jól vagyunk! És ő hogy van?” című nyertes pályázat a mammográfiás szűrővizsgálatokat népszerűsíti.

A nyertes csapat tagjai Dr. Dank Magdolna, egyetemi tanár, az Onkológiai Központ igazgatója, Dr. Kulka Janina, a II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára, Dr. Tóth Mónika, a Radiológiai Klinika szakorvosa, Désfalvi Judit, az Onkológiai Központ pszichológusa, valamint Dr. Tamás Judit, az I. Sz. Sebészeti Klinika szakorvosa.

A Spektrum Radiológiával az Egészségért Alapítvány Mi jól vagyunk! És ő hogy van? című pályázatának célja, hogy multimédiás eszközöket alkalmazva hitelességet és bizalmat sugárzó prevenciós anyagot hozzon létre annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt mammográfiás emlőrák-szűrésen, mivel a korai felismerés jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit. Az elismerést a Semmelweis Egyetem csapata számára Dr. Barna István belgyógyász egyetemi docens, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram Szakmai Bizottságának elnöke, a zsűri tagja nyújtotta át.

Az idén először átadott Richter Anna Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket. A zsűri döntése alapján a legjobb 12 pályázat közül 4 csapat kapott 4-4 millió forintot projektje megvalósítására. A közönségdíjról online szavazáson döntöttek. A díjazottakról és a díjátadó ünnepségről a Richter Anna Díj honlapján lehet bővebben olvasni.

Mi jól vagyunk! És ő hogy van?

Csapatvezető: Prof. Dr. Dank Magdolna
Csapattagok: Prof. Dr. Kulka Janina, Dr. Tamás Judit, Dr. Tóth Mónika, Désfalvi Judit

Az onkológiai intézet szemléletformáló projektje az emlőrák prevencióval kapcsolatban kívánja fókuszba helyezni az egészségmegőrzést, az életörömöt, a szűréseken való részvétel fontosságát. Hazánkban évente 7600 új megbetegedést diagnosztizálnak, a női rákbetegek közel egyharmada emlőrákos. A sokakat érintő betegséggel kapcsolatos online és köznyelvi kommunikáció mégis hemzseg a tévhitektől, a sztereotípiáktól, az alaptalan rémhírektől. A betegséggel kapcsolatos víziókban megjelenik a fájdalom, a halál, a nőiesség elvesztésének képe, a félelem a kopaszságtól, a mell levételétől, és attól, hogy többé nem leszünk képesek helytállni nőként, anyaként, társként. Közben alig-alig esik szó arról, hogy az időben kiszűrt, kezdeti stádiumban levő daganatok esetenként kemoterápia mentesen kezelhetőek. A szűrésen résztvevő nők aránya mégis elkeserítően alacsony, a meghívottak alig 40%-a vesz részt rajta.

A vizsgálatok szerint a távolmaradás oka a félelem, a struccpolitika, és erre csak ráerősít a szóbeszédként keringő tévhitek tömkelege a szűrés fájdalmáról, mellékhatásairól. A szakemberekből álló csapat olyan pozitív hangvételű, széles körben terjeszthető, könnyen hozzáférhető, információkkal teli filmet szeretne megalkotni és közkinccsé tenni, ami hitelesen tájékoztat a betegségről, annak lefolyásáról, kezelési módjairól. Hiszen az egészségünkért egészségesen tudunk időben lépéseket tenni, ha jó érzéssel, magunkat biztonságban tudva járunk a szűrésekre, akkor bátran mondhatjuk majd: Én jól vagyok!

Fotó és forrás: richterannadij.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek