Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 8 perc

Interjú Seprenyi Fannival, a FanniZero alapítójával

Egy lélek vagy, akinek teste van… – olvasható weboldalán számos kedves, könnyed, de mégis nagyon mélyen ható gondolat mellett, ami mind-mind az egészséges életvezetésre ösztönöznek mindannyiunkat.

Manapság a legtöbbet talán arról lehet hallani-olvasni, hogy a generációs különbségek a 21. században megnőttek. Más a stílusa a huszonéveseknek. Mégis vannak olyan influenszerek, akik olyan nyelvezetet használnak, ami szinte mindenkihez szól. Enni minden korosztályban, mindenki szeret… ebben talán nincs különbség a generációk között. A gabona- és gluténmentes étkezés csínját-bínját jártuk körül egy kedves, fiatal közösségi médiaszereplővel, Seprenyi Fannival, aki saját elhatározásból lett egészséges táplálkozási mentor, elindította saját márkáját, ami egyre ismertebb, a közösségi médiában óriási népszerűségnek örvend, magas nézettséget produkálnak videói nemcsak a korosztálya körében.

Látszik jóban vagy magaddal… Nem volt ez mindig így. Hogyan sikerült változtatnod, mi volt az a pont, ahol kialakult benned másként fogsz étkezni, és gondolkodni, nemcsak az evésről, hanem egész életről? Mesélj magadról, Fanni!

Gyerekkorom óta dunduska voltam. A családomban mindenki túlsúlyos volt. Generációk óta az evés volt a szeretetnyelvünk. 15 évvel ezelőtt még csak ketten voltunk kövérek egy osztályban, én voltam a “Koca”. Volt hét éves koromban egy balesetem, elvesztettem elől a frissen nőtt csontfogam. Az ember tele szájjal úgysem beszél, 13 éves koromig nem mertem mosolyogni (akkorra tudtak nekem fogat csinálni) mert úgy csak “Koca” voltam és nem “Fogatlan Koca”. Az evés volt a boldogságom. Főleg a hamburger, pizza, pékáruk és tészták. 14-15 éves koromban lett már önbecsülésem, hála a fogamnak. Mindig érdekelt a spiritualitás. Faltam az ezoterikus és önfejlesztő könyveket. Irányítani akartam az életem. Teremteni a gondolattal. A nagyszüleim ekkor már mind meghaltak. Daganatos betegségek, cukorbetegség, valóra nem váltott álmok. Hiszem, hogy mi választjuk az életünket és ha száz lehetőségből választhatnék újra, ugyanezt az életet kérném, pedig nem volt előttem olyan minta, amit most élek. Ezt mind megtanultam, éltem a választás szabadságával.

Gyakran érzem, hogy én vagyok minden ősöm álma, afféle felszabadító. Mentálisan egyre jobban ment az életem irányítása, de a testemre csak húszéves koromra álltam készen, ekkor már 110 kiló felett voltam és bármennyire azt akartam hazudni magamnak, hogy boldog vagyok, a testemet nem szerettem. Nyilván azért tömtem tele. Új szokásaim lettek, elengedtem mindent, amit addig “szerettem”. Rájöttem arra, hogy amíg az ember a rosszat ismeri, azt hiszi a saláta egy betegség…

Aztán kinyílt a világ és rájöttem, hogy ez nem büntetés, nem szenvedés! A szenvedés az, ha úgy maradok. Arra kell figyelnem, ami jó nekem. Mély hálát éreztem a szívemben minden falatért, amivel a testemet táplálhattam és mélyről jövő büszkeséget azokért a falatokért, amiket nem ettem meg. Akkor még nem tudtam, de ez volt az önfegyelem, aminek ma mindent köszönhetek.

Miért döntöttél a gabonamentes étkezés mellett?

8 éve indultam el az úton (most 28 éves vagyok) és mindent az önfegyelemnek köszönhetek, amire a táplálkozás tanított meg. Aki az étvágyát tudja irányítani, az mindent tud irányítani. Rengeteget tanultam, közben szakember is lettem a témában és több ezer embernek segítettem jól érezni magukat a bőrükben. A paleolit vonal áll hozzám a legközelebb, az ősember nem volt rákos, nem volt cukorbeteg és nem volt ideje depressziósnak lenni. Senki nem született azért, hogy szenvedjen. A gluténmentesség mellett a gabonamentesség is fontos nekem. Dr. David Perlmutter: Gabonaagy c. könyvét szeretettel ajánlom mindenkinek. A finomított cukormentesség is alap. Illetve a vércukor számomra szent. A “hajlam” megvan bennem is a cukorbetegségre, ahogy a daganatos megbetegedésekre is. De hiszem, hogy az életmódbeli szokásainkat örököljük, nem a betegségeket és azt is hiszem, hogy teljhatalmunk van a testünk felett. A tejmentesség jó dolog, de nem bármi áron. Az a sajt, ami 9 összetevőből áll, szójából és hidrogénezett növényi olajból készül, hitem szerint sokkal rosszabb, mint bármelyik érlelt sajt. Hosszan érlelt sajtokat fogyasztok, ghee vajat is készítek rendszeresen, minden mást kókusztejből/krémből készítek. Maximum 3 összetevő legyen benne és az nekem jó. De mindannyian egyediek vagyunk. Egyszeriek. Megismételhetetlenek és csodálatosak!

Divatja van a saját brandépítésnek… Az influenszerség megkívánja az eredetiséget. Hogyan lett az egészséges étkezésedből sajátmárka?

Mentem a szívem után. Nem tudtam, hogy ez lesz belőle. Éreztem, hogy teremteni jöttem. Az a lány voltam, aki mindig megtalálta a legrosszabb helyzetben is a szépséget, mindig félig tele volt a poharam. A derűlátásom és az optimizmusom vonzotta az embereket. A kitartásom, az önfegyelmem és a hitelességem ezt erősítette. Csak elmondtam, amiben hiszek és a hasonló a hasonlót vonzza. Az emberek odamennek, ahol meleg van, rengeteg szeretet van ma már a szívemben, rengeteget dolgozom magamon. Nem tartom magam influencernek, szeretem az embereket és a világ mindig azt adja nekem, amit magamról elhiszek. Minden reggel úgy ébredek, hogy a jót várom, és ez működik.

Hogyan építetted fel az üzleti vállalkozást? Start up-ként indult?

Három munkahelyen dolgoztam egyszerre, mindenki azt kérdezte, hogy fogytam le. 2018 végén elvégeztem egy életmód-tanácsadó képzést, hogy három év gyakorlat és autodidakta fejlődés után valami kézzelfogható tudásom is legyen és 2019-ben kiírtam a Facebook üzenőfalamra, hogy segítenék embereknek fogyni. Ingyen. Így indult. Nem volt semmim, csak a hitem. Nem fektetett be senki és hitelt sem vettem fel. Lépésről lépésre haladtam, apránként. Úgy kezeltem a brandem, mint egy kisbabát. A 6 hónapos gyerektől nem várjuk el, hogy Anyák Napjára verset mondjon. Ma már szalad, de ebben 5 év kemény munkája van, éjjel-nappal évi 365 napon keresztül gondozom. Mindent visszaforgattam, a magánvagyon nem érdekel. Semmihez sem fogható érzés bemenni az üzembe és látni mivé váltam a semmiből. Ez volt minden vágyam. Azt csinálni, amit szeretek, szenvedéllyel, bármi áron.

Mi a termékpalettátok lényege? Mitől más, mint bármelyik fogyókúrás program? Húsevő maradtál, a vegetarianizmus hogyhogy elkerült?

Alacsony szénhidráttartalom, mennyei finom ízek, gabona nélkül – ez a mi termékeink legfontosabb tulajdonsága. 2-3 összetevő és pont. A lehető legközelebb álljon a teremtéshez. A hús nekem jó. A májra alapvető szuperélelmiszerként tekintek. Óriási üzlet a vegánság, én ezt nem fogom meglovagolni. Túl sokat tanultam már és a hitelesség fontos nekem. De nem vagyunk egyformák, sokaknak működhet. Az a fontos, hogy a saját testünknek higgyünk és ne aktuális trendeknek. Ha jól vagyunk, jó nekünk. Ha nem vagyunk jól, bárki mondja, bármilyen kutatás mondja, senki és semmi nem okosabb a saját testünknél! Erre figyeljünk!

Mik az előnyei az általatok fejlesztett és forgalmazott alapanyagokból készült ételeknek?

Tisztességesen bánik a vércukorral. Nem hizlal. Pillanatok alatt el lehet belőle készíteni bármit. 3 perc alatt kész a tészta. Pizza, kenyér, piskóta, hatlapos, nokedli, bármi. Rostban gazdag, így hosszú órákra eltelít. Elképesztően finom és mindenkinek sikerélménye van, mert sokkal könnyebb dolgozni vele, mint a búzaliszttel. Hála a fantasztikus recepteknek, amiken éjjelente dolgozom. Ezek nem csak speciális élelmiszerek, ezek segítenek valóra váltani az álmot. Legyen fogyás vagy egyéb egészségügyi cél. Jól vannak tőle az emberek, imádják és nem vágynak a “régire”. Segítek a világnak szeretni az életet!

Az emberek többsége a hagyományos ízeket, a hagyományos péksüteményeket, kenyereket, kifliket keresi. Ezért van, hogy sokan végigcsinálnak sajátos receptekből összeállított diétákat, de „csak kúraszerűen”, hosszútávon nem maradnak meg a helyettesítő-alapanyagok fogyasztása mellett. Finomak a termékeitekből készült ételek?

Mennyei finomak és ellenőrzötten kiváló minőséget képviselnek. 6 díjat nyertünk az elmúlt 14 hónapban és előfordul, hogy gyorsabban fogynak a termékeim, mint azt bírjuk gyártani. Ez azt jelenti, hogy nagyon finom!

Azt vallod, hogy az életet jól kell élni, a boldogságáért mindenki maga felelős… Születni kell rá vagy tanulható ez a mentalitás? Te hogyan váltál egészségtudatossá?

A világon minden tanulható! Bármivé válhatunk! Minden elérhető az interneten, csak okosan kell használni. Legyen nagy könyvtárunk és soha ne nézzünk/hallgassunk olyan dolgokat, amiket nem akarunk megélni! Találni kell valamit, amiért az ember megőrül, a szó legszebb értelmében. Valamit, amibe beleremeg a lábad, valamit, amit szeretsz! Nem lesz mindenkinek a sütögetés a szerelme, de mindenkinek van valami, amiért érdemes élni. Lehet annyi, hogy lenyírja a füvet péntek délutánonként, vagy hallgatja a madarak csicsergését. Mindenhol találhatunk egy kicsi sikert. Öröm nélkül mind meghalunk! Én láttam milyen rövid az élet. 11 éves voltam, amikor a nagymamám 51 éves korában meghalt. Akkor már öt éve harcolt a gyilkos kórral. Hiszem, hogy van választásunk! Én nem akarok rákban meghalni, nem leszek cukorbeteg, sem alkoholista vagy depressziós. És ha ezt elhiszem, akkor úgy is lesz. A lelkünk a testünk felett áll. Ehetjük a világ legegészségesebb dolgait, járhatunk a legjobb kezelésekre, élhetünk mentálisan biztonságban, ha a lelkünkben hurcolunk fájdalmas dolgokat, marcangoljuk magunkat, fel fogja emészteni a testünket. Én mai napig falom a könyveket és hiszek a választás határtalan szabadságában. Ha valami nem okoz örömet, abbahagyom. Bátornak kell lenni és bízni a jóban. Hallgatni kell a szívünkre, bárhogy is, de a vége jó lesz és meg tudjuk oldani a kihívásokat. Merjünk változtatni!

Minden szempontból egészségesen élsz? Jársz például szűrésekre?

Rendszeresen járok szűrésekre, ezzel magamat is ellenőrzöm. Nem a hátam fáj általában, hanem a teher. Nem a fogam, hanem a rágódás. Nekem is vannak nehezebb időszakok, helyzetek, amiket meg kell oldanom, de addig megyek, amíg megoldom. Kineziológushoz is járok és hiszem, hogy a sebezhetőségünk felvállalásában óriási erő van.

Mi az életigenlésed, Fanni?

Menni mindig tovább, nyomni a gázt. Mert a világban mindenből van elég és az öröm mindig eljön!

Végül, megosztasz az Életigenlők olvasóival 3 kedvenc receptedet, amit az ünnepi asztalra tehetnek, és nem kell tartaniuk a súlygyarapodástól sem?

Örömmel küldöm a karácsonyi asztalokról elmaradhatatlan bejgli, a szilveszteri bulikhoz a sós stangli, és a linzer receptemet. Jó étvágyat kívánok hozzájuk, és mindenkinek szép karácsonyt, vidám év végi ünnepeket és boldog újévet kívánok, szeretettel!

BEJGLI

Hozzávalók

Tésztához
3 db tojás, 1 csipet só, 50 g kókuszolaj, 140 g víz, 1 ek MAGIC SWEET!, 100 g MAGIC MIX

Mákos töltelék (2 rúd bejglihez)
160 g darált mák, 4 ek MAGIC SWEET!, fél citrom leve, 100 g kókusztej

Elkészítés
A nedves hozzávalókat összekeverjük, majd a szárazzal összedolgozzuk. A tésztát pár percig pihentetjük, majd két részre osztjuk és kevés MAGIC MIX keverékkel 20×20 cm formára nyújtjuk. A töltelékkel kenjük meg, két szélét hajtsuk be, majd tekerjük fel, szúrjuk meg villával és kenjük le tojással, 180 fokon 60 percig süssük!

SÓS STANGLI

Hozzávalók
2 db tojás, 150 g langyos kókusztej, 1 csomag porélesztő, 50 g olvasztott ghee vaj vagy kókuszolaj, 1 tk só, 100 g Magic Mix

Elkészítés
A porélesztőt elkeverjük a langyos kókusztejben, hozzáadjuk a tojást és felverjük, majd jöhet bele a többi hozzávaló és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. 3 percig pihentetjük, szeretgetjük a tésztát, majd 30 centis kört nyújtunk és 16 szeletre vágjuk. Mielőtt feltekerjük stanglinak, megkenjük még egyszer olvasztott ghee vajjal vagy kókuszolajjal. Tojással a tetejét még megkenjük, kömény és só mehet még rá. Hideg sütőbe rakjuk, 180 fokra feltekerjük, 20-22 percig sütjük légkeverésen. Gulyásleves mellé is ajánlom!

LINZER

Hozzávalók
2 db tojás (L), csipet só, 3 ek MAGIC SWEET!, 140 g kókuszolaj vagy ghee vaj, 100 g kókusztej, 100 g MAGIC MIX, lekvár a töltelékhez (nálam mindig saját).

Elkészítés
A nedves hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a szárazat. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát, majd 30 percig hűtőben pihentetjük. A tésztát két részre osztjuk majd 0,5 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A linzer tetejét középen kilyukasztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben légkeverésen 13-16 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, indulhat a töltés a kedvenc lekvárunkkal, majd összeillesztjük. A linzert por eritrittel tálaljuk, de isler is lehet belőle. Ehhez vízgőz felett olvasztjuk az étcsokit ízlés szerint kókusztejjel, majd megforgatjuk benne, hűtőben hagyjuk megdermedni és mennyei finom lesz. Mézeskalács fűszerrel lehet mézeskalács is. Tarte kosárka is készíthető belőle.

Vajda Márta

(Az interjú terméknév megjelenítést tartalmaz.)

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, egészségfesztivált, konferenciákat szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts