BEMER 20. jubileumi születésnapja apropóján szeptember 29-én konferenciát rendeztek Budapesten, ahol a német feltaláló Reiner Klopp előadásában elmondta bármilyen fórumon igazolja a hatékonyságot. Arról, hogy milyen eredmények vannak a daganat-terápiában, és főleg milyen hatékonysággal segít a Bemer-gép számos programja a betegségek megelőzésében interjút készítettem dr. Bodogán Zsolt Bemer Kelet-Európa szervezeti menedzserével, aki saját fejsérülése utáni rehabilitációja során ismerte meg ezt a komplementer terápiát.

– Doktor úr, milyen orvos vagy? 

– Általános orvos szakon végeztem a Debreceni Orvostudományi egyetemen, a csontritkulás és a reumatológia területén kezdtem kutatni a Debreceni Regionális Oszteoporózis Centrumban, de szakvizsgát nem tehettem, mert baleset ért, egy tizenegy centis koponyatörés miatt a szakvizsgámat nem folytattam.

– Hogy kerültél kapcsolatba a Bemerrel? 

– A balesetem miatt nagyon el voltam szomorodva, mert gyakorlatilag a hagyományos orvoslás annyit írt elő a tizenegy centis koponyatörésemre, hogy „pár nap szieszta”, ami azért orvosi körökben is elég meredek vélemény. A fizikoterápia felé akkor fordultam tüzetesebben. Bár már azt megelőzően is tanítottam gyógymasszőröket, sportmasszőröket, fizikoterápiás asszisztenseket orvosi tárgyakra; anatómiára, élettanra, fizikoterápiára, ezen keresztül egy kicsit jobban beleástam magam, hogy milyen fizikoterápiás lehetőségek vannak a felépülésemre. Egy fizikoterápiás szakembereknek meghirdetett kongresszuson találkoztam a Bemerrel.

– Hogyan, mennyi idő alatt segített neked? 

– A felépülésemben nagyon sokat segített, de igazából nem is a felépülésem közvetlen időszakában használtam, hanem évekkel később. Sokat segített az alsó gerincszakaszom meg a vállízületem rendbetételében, ugyanis korábban aktívan sportoltam; kosárlabdáztam és ezek következtében ezek az ízületek rendkívüli mértékben degenerálódtak, képzeld el – közel hetven évesnek megfelelő kórkép nézett vissza rám huszonöt évesen. Emiatt kellett abbahagyni a versenyszerű sportot, ám már pár évi kezelés hatására ezek az ízületek teljesen visszanyerték funkciójukat, ami a röntgen-képen is visszaköszönt, így újra aktívan tudok sportolni.

– Mit kell tudni a Bemerről? Van-e akinél nem alkalmazható? 

– Az egyik nagyszerű előnye a Bemernek, hogy gyakorlatilag egy fizikai terápia, semmilyen pirulát vagy vegyi anyagot nem kell bevenni, így semmilyen mellékhatással vagy káros hatással nem kell számolni, nem terheli fölöslegesen a szervezetet, fiatalkortól időskorig bárki használhatja, nincs hozzászokás veszélye és nem lehet túlalkalmazni sem. Ezért kapta meg az otthoni használat engedélyét, pedig ez egy klinikai berendezés. Ártani nem lehet vele, csak a szervátültetetteknek nem javasolja a cég a készülék használatát, egyébiránt minden tekintetben segíti a regenerálódást. Ráadásul tényleg nagyon könnyű a használata, az ember ráfekszik, megnyom egy gombot, és a számára előzetesen, optimálisan beállított, személyre szabott programot tudja használni, érteni nem kell hozzá, egy gomb megnyomásával indítható a terápia és a saját kényelmében bárki véghez tudja vinni.

– Orvos segít abban, hogy melyik programot kell alkalmazni? 

– Igen! Éppen ezért nagyon fontos, hogy a Bemert honnan szerzi be valaki. Bemer-forgalmazót mindenki talál a környezetében, azonban, ha valaki orvosi szempontból is szeretné a Bemert alkalmazni és fontos számára a gyógyulás, azt javaslom, mindenképpen egy Bemer-terápiát ismerő orvossal kerüljön kapcsolatba, hogy a családja számára a legoptimálisabb, leghatásosabb terápiát tudja alkalmazni.

– Mennyi a Bemer terápiát ismerő orvosok száma Magyarországon? 

– Hála Istennek egyre több, szinte minden nagyobb orvos kongresszuson 15-17 éve részt veszünk. Van egy stabil 150 főből álló csapatunk.

– A magyar hivatalos orvosi protokollba bekerült-e a Bemer? 

– Ez egy nagyon fontos kérdés. A Bemer mára a hagyományos medicina szerint elfogadott terápia. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarországon 65 kórházban OEP-finanszírozottan ez a kezelés igénybe vehető. Általában a fizikoterápián találkozunk vele, tehát ezt minden indikációban nem lehet használni. Legtöbb esetben a degeneratív ízületi betegségek és a rehabilitáció során lehet alkalmazni OEP-finanszírozottságban. De tudjuk, hogy a betegségek 90 % mikrocirkulációs zavarral jár együtt, ezért a Bemer nagyon eredményes kiegészítő terápiaként alkalmazható, erre vonatkozólag a német Egészségügyi Minisztérium által kijelölt minősítő bizottság 9 nagy betegségcsoportot jelölt meg. Tehát nagyon széles körben alkalmazható, de a jelen finanszírozás szerint a magyar kórházakban elsősorban rehabilitációs céllal és a degeneratív ízületi betegségek körében alkalmazható. A cseheknél, szlovákoknál és Magyarországon közfinanszírozott a Bemer! Négyezer egészségügyi intézmény használja a Bemert. A német magánbiztosítók szintén finanszírozzák a kezeléseket. De igazából a krónikus megbetegedéseknél az egyetlen egy megoldás a rendszeres otthoni használat. És nemcsak azért, mert napi kétszeri használattal lehet terápiás biztonságot adni, hanem azért is, mert a Bemernek van egy speciális éjszakai, regeneráló alvó programja, ami teljesen egyedülálló, világszabadalom védi, a krónikus betegségeket tekintve ez a legmeghatározóbb egészségjavító tevékenysége a Bemernek. Főleg azért javasoljuk az otthoni alkalmazást. Krónikus betegségeknél orvossal egyeztetve kell használni a terápiát.

– Van-e a Bemernek daganatterápiával kapcsolatos sikertörténete? 

– Gyakorlatilag ez egy nagyon fontos terület, de itt szeretném egyből leszögezni, hogy a Bemer nem daganatgyógyításra van. Ez egy olyan fizikai eljárás, amit a német Egészségügyi Minisztérium által kijelölt minősítő bizottság, a daganatos betegeknél mint kiegészítő terápiát javasol különösképpen neuropátia esetén, mert nagyon sok daganatkezelés mellékhatása idegfájdalom, érzészavar, hidegre való érzékenység. Arra kiváló, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket enyhítse.

– Prevenciós hatása van-e arra nézve, hogy minél tovább fiatalosak, egészségesek maradjunk? 

– Nagyon érdekes, örülök ennek a kérdésnek is, egyre többen ezért szerzik be a készüléket. Az Amerikai Szívtársaság szaklapja 2014-ben megjelentetett egy nagyon fontos cikket Kis vérerek nagy egészségügyi problémák címmel. Ebben a cikkben feltárják, hogy az összes krónikus megbetegedést, – magas vérnyomás, cukorbetegség, agyvérzés, szívinfarktus, demencia – mind a kis vérerek megbetegedései előzik meg, amire itt van egy egyszerű eszköz, amivel a kis vérerek zavarát lehet ellensúlyozni, és ami mindenki számára elérhető. Magam is azt vallom, ez egy kézen fekvő megoldás lehet sok háztartásban arra, hogy ezeket a megbetegedéseket megelőzzük, elkerüljük, vagy valamennyire kitoljuk a bekövetkeztét.

– A beszélgetésből a pozitivizmusod átjött… Mi az életigenlésed?  

– Az ember számára az egyik legfontosabb dolog az, hogy megtalálja az egyensúlyt, ami számára boldogságot ad; a pénz, az idő, az egészség önmagában nem minden, de ezeknek az együttes összhangja biztosít egy olyan lehetőséget, hogy az ember a szerettei körében meg tudja értelmesen élni azt a minőségi időt, amiért mindannyian élni akarunk, és amiért élni érdemes.

Dr. Bodogán Zsolt
BEMER Kelet-Európa
szervezeti
menedzser
www.drbodogan.bemergroup.com
dr.bodogan.zsolt@bemermail.com
mobil: +36-30-290-4413

Vajda Márta

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek