Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Miért népszerű, mennyi cukor van benne, és honnan ered? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Ezért népszerű

Azért szeretik világszerte nagyon sokan, mert egyszerű a fogyasztása: csak megmossuk, és a kezünkben fogva ehetjük. Még a héját sem kell lehámoznunk, sőt, abban és az alatt van a legtöbb vitamin. Nem csöpög, nem maszatol, ezért nem kell attól tartanunk, hogy foltos lesz tőle a ruhánk. Ezért aztán a banánon kívül ez az a gyümölcs, amit a táskánkban tízóraira, uzsonnára a legszívesebben magunkkal viszünk. A hazai almát elég csak alaposan megmosni folyó víz alatt, de az import almát hámozzuk meg, mert általában méhviasszal kezelik, ami emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Zsírégető gyümölcs

Nem terheli túl a szervezetünket fölösleges kalóriákkal. Egy átlagos méretű alma energiaértéke mindössze 30 kalória, egyharmada a banánénak. Ráadásul nagyon lédús: 85 százaléka víz. Az alacsony kalóriatartalom és az anyagcsere-gyorsító tulajdonság önmagában még nem elég a fogyáshoz, de az alma zsírégető is: azzal járul hozzá a fogyáshoz, hogy több energiát igényel a megemésztése, mint amennyi energiát tartalmaz.

Ezért együk

Csodaszernek tartják, mert gátolja a testben a káros folyamatokat, és megakadályozza azok elfajulását. Sok benne a C-vitamin, így elpusztítja a szervezetben a kórokozókat, és védelmet nyújt minden betegség ellen, beleértve a rákot is. A benne lévő ballasztanyagok a gyomorban megdagadnak, ezért a jóllakottság érzését keltik, és egyensúlyban tartják a vércukorszintet. Nyugtatja és serkenti a bélrendszert, ezért a renyhe és a túlzott bélműködésen is képes segíteni. Megszabadítja a méreganyagoktól a testet, ezáltal a lelket is tisztítja, harmonizálja.

Cukortartalma

Az almában levő gyümölcscukor édesebb a répacukornál. Mégsem emeli meg túlságosan a vércukor szintjét, és nem engedi ingadozni sem. Ez a tulajdonsága az, ami miatt a cukorbetegek számára az orvosok a gyümölcsök közül az almát ajánlják. A változatosság érdekében érdemes megtanulni a nyers almát többféleképpen elkészíteni. Ehetjük lereszelve magában vagy sztíviával édesített joghurtba keverve, cukormentes palacsintatésztába sütve, illetve almafánkként.

Aszalt alma

Az alma nagyon finom szárítva is. Feltételezések szerint már az ősember is evett ilyet. A középkori háziasszonyok almakarikákat fűztek fel, és a gerendákra akasztva szárították. Ma a karikákat égő kénnel füstölik, hogy megelőzzék a barnulását, majd fémrácson aszalják a napon. Ahogy az alma nedvességtartalma csökken, úgy növekszik benne a cukormennyiség.

Az aszalt almakarikában levő cukor körülbelül hatszor több mint a friss gyümölcsben, és hamar átalakul energiává, ezért alkalmas a fizikai és szellemi teljesítmény fokozására.

Eredete

Az alma Kínából származik, és meglepő módon a rózsafélék családjába tartozik. A vad fajták mutációja és keresztezése révén alakultak ki az első almafajták. Ma már több mint ezerféle nemesített almafajta létezik, válogatás és keresztezés eredményeként. Valójában közel húszezer féle alma van a világon. Mivel a Föld északi és déli részén egyaránt megterem, egész évben kapható. Termési időszak szerint megkülönböztetünk nyári, őszi, téli és hosszan eltartható fajtákat. Nem mindegy, hogy hol vásároljuk meg: a hipermarketekből beszerezhető almákat a tartósítás szándékával évente akár húsz alkalommal is megpermetezik, ezért ezeket bőséges vízben kell megmosni, vagy érdemes megfontolni a bio változat vásárlását.

Forrás: bien.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts