A nők többsége retteg a mellráktól. Szerencsére azonban egyre többen vannak azok a nők, akik nem feledkeznek el az évenkénti szűrésekről és rendszeresen járnak különféle vizsgálatokra.
Egy tanulmány arról számolt be, hogy azon nők körében nagyobb a mellrák kialakulásának a kockázata, akik rendszeresen fogyasztanak gyulladást okozó élelmiszereket.
Az ilyen élelmiszerek egy idő után krónikus gyulladást okoznak a szervezetben, s a krónikus gyulladás oka lehet a rákos megbetegedések, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának. A kutatók, a hozzáértők úgy vélik, hogy a mediterrán étrend táplálékai nagyban hozzájárulnak a gyulladás elleni védelemhez és így a krónikus betegségek megelőzéséhez.
A gyulladás nagy kárt okoz az emberi szervezetben
Az immunrendszer ezért egy pillanatra sem áll le, folyamatosan azon munkálkodik, hogy megszüntesse a gyulladást a szervezetben. A gyulladás először a sejteket, majd a szöveteket és a szerveket is károsítja, és ekkor alakulhatnak ki rákos megbetegedések. Ilyen például a mellrák, amely legfőképpen a fiatalabb korosztályban jellemző és azon nők körében, akik még nem léptek be a menopauza szakaszába.
Mi a megoldás?
A gyulladáscsökkentő táplálékok fogyasztása mindenképpen sokat segíthet a gyulladásos markerek csökkentésében, a gyulladás megszüntetésében. A tápanyagokban, az antioxidánsokban és a rostokban gazdag táplálékok nagyon hatékonyak lehetnek a gyulladás csökkentésében és megszüntetésében.
A mediterrán étrend éppen ezért olyan kiváló a gyulladás elűzésében, mivel olyan táplálékokat tartalmaz nagy mennyiségben, mint a zöldségek, a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, olívaolaj és halak, amelyek önmagukban is nagyszerű gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek.
A gyulladáscsökkentő táplálékok sorát gazdagítják a zöld leveles zöldségek. A káposzta, a spenót, a brokkoli és a társaik K-vitaminban, rostokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdagok.
A bogyós gyümölcsök is ebbe a kategóriába tartoznak. Antioxidáns polifenol vegyületeik semlegesítik a szervezet gyulladásos válaszait. A lazac omega-3 zsírsav tartalma gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait.
A gyömbér szintén hatékonyan képes a gyulladás csökkentésére, csakúgy, mint az avokádó, amely nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen, azaz gyulladáscsökkentő zsírsavakat. A gránátalma nemcsak antioxidáns, hanem szintén gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!