Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A hummusz az egyik legegészségesebb táplálék a világon, ugyanis jó, azaz telítetlen zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Hogyan készül a hummusz? Többféleképpen is készíthetjük, de alapvetően tartalmaz csicseriborsót, szezámmagot vagy szezámmagpasztát, azaz tahinit. Kerülhet bele fokhagyma, citrom és olívaolaj is.

A hummusz kiindulási pontja a Közel-Kelet, ahol már évszázadok óta előszeretettel fogyasztják. Jó zsírokkal van tele van, többek között ezért is számít nagyon egészségesnek, de az is a javára írható, hogy olyan növényi alapú fehérje, amely nagyon sok rostot tartalmaz.

A hummusz omega-3 zsírsavakban is bővelkedik, illetve gazdag forrása a kalciumnak, a magnéziumnak, a vasnak, a cinknek és a B-vitaminoknak is. A benne található csicseriborsó, olívaolaj és szezámmag bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A szezámmag kifejezetten csökkenti a vérben a CRP-markereket, azaz a gyulladás szintjét.

Nagyszerű rostforrás, amely megakadályozza a székrekedés kialakulását, a csicseriborsóban található rostok pedig elősegítik a jó bélbaktériumok elszaporodását. Csak alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan engedi a glükózt a véráramba, így nem emelkedik meg drasztikusan a vércukorszint.

A hummuszban két olyan összetevő is van, melyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – ez nem más, mint a csicseriborsó és az olívaolaj. A csicseriborsó például mintegy 5 százalékkal csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, míg az olívaolaj rendszeres fogyasztása 12 százalékkal mérsékelheti a halálozási kockázatokat.

A hummusz nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és fehérjéket, amelyek a fogyásban is segítségünkre lehetnek. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak hummuszt, illetve csicseriborsót, kevés eséllyel kerülnek az elhízott emberek táborába és alacsonyabb derékkörtérfogattal és BMI-indexszel rendelkeznek.

Ez a finom étel nagyon jó az allergiában és a valamilyen étel-intoleranciában szenvedő egyének számára, mivel nem tartalmaz glutént, tejet és diót sem. Viszont akik allergiásak a szezámmagra, jól teszik, ha elkerülik.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts