OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

“Vigyázzatok magatokra! Ha vétkezik ellened atyádfia, figyelmeztesd, és ha megbánja, bocsáss meg neki. És ha naponta hétszer vétkezik ellened, és hétszer tér vissza hozzád ezt mondva: Megbántam – bocsáss meg neki.”
(Lukács 17:3-4)

“Aki bocsánatot kér, abban új élet sarjad – aki megbocsát, az új életet szül. A megbocsátás a viszonzást nem váró, öngyógyító szeretet magasiskolája, a lelki méregtelenítés legbiztosabb útja. Nehezen járható, keskeny ösvény a boldogság felé.”
(
Simon András)

Mint azt tudjuk, a bocsánatkérés kemény dió. Bizonyára mindenki ismer olyan személyt, aki egyszerűen képtelen bocsánatot kérni. Valószínűleg olyannal is sokan találkoztak már, akik épp ellenkezőleg, mindenért bocsánatot kér, még olyasmikért is, amit el sem követett. De hogy kell egyáltalán bocsánatot kérni? Íme a tökéletes bocsánatkérés lépésről lépésre.

A bocsánatkérésnek számtalan módja és stílusa lehetséges. Fogadkozva, valóban sajnálkozva, de félvállról véve vagy épp csak formális okokból is odavethetjük az elnézést kérő szavakat. Érdekes, hogy ha nem az utóbbi esetek valamelyikéről van szó, és komolyan gondoljuk a bocsánatkérést, még akkor is könnyedén falakba ütközhetünk. Talán azért, mert nem jó technikát alkalmazunk?

Egy csapat kutatóban valami hasonló fogalmazódhatott meg, ugyanis úgy döntöttek, hogy utánajárnak többek között annak, hogy mi a tökéletes bocsánatkérés titka. A tanulmányukból az derül ki, hogy

a tökéletes bocsánatkérés hat elemből áll.

Ezt úgy vizsgálták, hogy 333, később 422 felnőttet kérdeztek meg, arról, hogy mennyire tartják hatékonynak a különféle, leírt bocsánatkéréséket. Volt olyan bocsánatkérés, amely csupán egy, volt, ami három, valamint amely hat alkotórészt tartalmazott. Végül ez utóbbi lett a befutó. De lássuk hát ezt a hat elemet:

1. Sajnálkozás kifejezése

2. Elmagyarázni, hogy mit rontottunk el

3. Felelősség elismerése

4. Megbánás tényének kinyilvánítása

5. Hiba korrigálásának felajánlása

6. Megbocsájtás kérése

A legfontosabb komponens ezek közül pedig egyértelműen a felelősség elismerése, a második pedig a hiba korrigálásnak felajánlása – legalábbis a kutatás szerint. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a vizsgálat írott szövegeket használt, vagyis nem vett számításba olyan tényezőket, mint például a testbeszéd vagy a hangbeli jelzések: ezt nagyon sajnálják.

Forrás: mindenkimaskeppegyforma.reblog.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts