A K-vitaminnak kitüntetett szerepe van az egészséges veseműködésben, de a csontok és a kötőszövetek anyagcseréjében is részt vesz, emellett elősegíti a véralvadást, a csontképződést és a sebgyógyulást. Biztosítani tudja az egészséges májfunkciókat is és segít abban, hogy fogaink egészségesek maradjanak.. Fontos feladata van a szénhidrátok tárolásában és vitalitásunk, egészségünk megőrzésében.

Mindezeken kívül a máj munkáját is megtámogatja, mégpedig azzal, hogy a protrombin termelését segíti elő, amely a véralvadásban játszik szerepet. Ez azért lényeges, mert ha nem lenne olyan anyag a szervezetünkben, amely a véralvadást elősegítené, akkor minden apró sérülés során sok vért veszítenénk, de akár még el is vérezhetnénk.

A K-vitamin hozzájárul a kalcium hasznosításához és abban is szerepe van, hogy a kalcium és a D-vitamin képes legyen az együttműködésére, hogy ezzel a szerepeiket és a feladataikat betölthessék. Ez a vitamin zsírban oldódik, és ha elegendő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, akkor sokáig maradhatunk életerősek, energikusak és egészségesek.

Amennyiben nincs elegendő K-vitamin a szervezetünkben, akkor menstruációs problémákkal, bélrendellenességekkel kell számolnunk, de előfordulhat, hogy nehezen gyógyuló sebeink is keletkeznek. A K-vitamin-hiány tünetei közé tartoznak még a bélpanaszok, az orrvérzés és az állandó fáradékonyság is.

A K- vitamin nyújt segítséget a szénhidrátoknak abban, hogy be tudjanak épülni a sejtekbe, ez azért is hasznos, mert ebben az esetben nem fog ránk törni farkaséhség és két étkezés között nem fogunk egészségtelen ételeket magunkhoz venni.

K-vitaminban gazdag táplálékok: paradicsom, kelkáposzta, uborka, paraj, cukkini, kelbimbó, zöldbab, brokkoli, fejes saláta, karfiol, zöldbab, vízitorma. Ezen kívül van még K-vitamin a tejben, a tojássárgájában, a joghurtban, a kefirben és a csukamájolajban. Olajok közül az olívaolaj, fűszernövények közül pedig a petrezselyem tartalmaz még sok K-vitamint. A tartósítószerek, a szennyezett levegő, a gyógyszerek – például a fájdalomcsillapítók, antibiotikumok – elpusztítják a szervezetbe jutott K-vitamint, vagy meggátolják a felszívódását, így mindenképpen vigyáznunk kell arra, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz és ügyelnünk kell arra is, hogy minden apró egészségügyi problémára ne a gyógyszer legyen a megoldás.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek