OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az avokádót rendkívül sokféle módon fel lehet használni. Különleges ízvilága érdekes karaktert ad egy-egy salátának vagy turmixitalnak.

Tápanyagokkal van teli

Az avokádó nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz. Megtalálható benne többek között a K-vitamin, a folát, a kálium, a B5-, a B6-, a C- és az E-vitamin. Ezeken kívül van még benne mangán, magnézium, réz, vas, cink, foszfor, B1-, B2- és B3-vitamin. Az avokádó nagyon sok káliumot tartalmaz, amely nagyon sok funkciót lát el a szervezetben. A káliumnak elsősorban a vérnyomás-szabályozásban van fontos szerepe, amely nemcsak a szívroham esélyét csökkenti, de a veseelégtelenség és az agyvérzés kialakulását is minimalizálja.

Az egyszeresen telítetlen zsírsav

Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag, amelynek nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében, de egyes feltételezések szerint a rákos megbetegedések kialakulása is csökken, amennyiben rendszeresen fogyasztunk telítetlen zsírsavban gazdag táplálékokat.

A rostok szerepe

Az avokádó rostokban is gazdag, ez pedig hozzájárul az egészséges emésztéshez, illetve az anyagcsere egészséges működését is biztosítani tudja.

A koleszterin és a trigliceridszint

Az avokádó nemcsak a koleszterinszint csökkentésében vesz aktívan részt, de a trigliceridszintet is csökkenteni tudja. A szívbetegség kialakulásában nagy szerepe van e két marker emelkedett szintjének, de a gyulladás és a magas vérnyomás is oka lehet, ha szívbetegség alakul ki. Az avokádó rendszeres fogyasztása minimalizálhatja a szívbetegség kockázati tényezőit, hiszen csökkenti az LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet, ellenben a jó, vagyis a HDL-koleszterinét viszont megnöveli.

Avokádósaláta hozzávalói

  • 1 fej saláta
  • 1 nagyobb avokádó
  • 1 nagy zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítése

Mossuk meg a salátát, majd tépkedjük szét egy salátástálba. Vágjuk fel vékony karikára a paprikát, szeleteljük fel a paradicsomot és adjuk a salátához. Hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra az avokádót, majd keverjük a salátához. Egy kis tálkában keverjük össze az olívaolajat a lereszelt fokhagymával és a fűszerekkel, majd keverjük azt is a salátához.

Jó étvágyat!

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts