Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Augusztus második felétől érezzük a változást, ahogy alacsonyabban jár a nap alább hagy a forróság… Örülünk a frissítő enyhülésnek.

A forró nyár pitta-tűz évszak után belépünk az ősz vata-levegő jegyébe. Nem véletlenül nevezik ezt az időszakot vénasszonyok nyarának, indián nyárnak, hisz az ayurvedában is külön figyelmet szentelnek ennek az átmenetnek. Minden a téli hónapokra való felkészülésről szól…

A nyári forróság próbára tett bennünket és most a hűtésből elindulunk a fűtés felé, ez kihívást jelenthet a szervezetünknek. A természet ezt kívánja most tőlünk és jól kell ehhez alkalmazkodnunk. Küldi is a hűsítő szelet. Ez a szél azonban könnyen megboríthat minket, az idegrendszert,a gyomor és bél mozgását, hisz a levegő ezért felelős. Szeptember végéig még átélhetünk melegebb napokat, októbertől azonban a hideg veszi kezdetét.

Ebben az időszakában az ember fő célja a nyári meleg megtartása, az idegrendszer nyugtatása. Elővehetjük a nyáron gyűjtött szárított gyógynövényeinket, készíthetünk belőlük meleg teákat és kényelmesen bekuckózhatunk otthonunkba, behúzódhatunk hajlékunkba. Ősszel a falevelek csodásan virágoznak, mielőtt lehullanak a földre, bennük sétálni, túrázni, meditálni, belső csendünkben lenni csodás.

A betakarítás ünnepe is az őszhöz tartozik. Most learathatjuk, amit tavasszal elvetettünk. Felkészülhetünk a télre. Régen ilyenkor a zöldséget homokba tették, hogy megőrizzék a frissességüket. Savanyú káposztát érleltek, ami az immunrendszert óvta a télen. Minden a téli hónapokra való felkészülésről szól az ayurvedában is.

Étkezésünkben térjünk át a salátákról meleg ételekre, idényjellegű ételeket fogyasszunk kerüljük a tartósított élelmiszereket. Olajozzuk testünket, ajánlott a meleg abhyanga masszázs, amit esténként otthon is könnyedén elvégezhetünk egy kis szezám olaj segítségével, a legjobb, ha meleg fürdő után átsimítjuk hosszú mozdulatokkal a testünket. Ez nyugtató az elme számára, segíti az alvást. Belsőleg is olajoznunk kell, ezért kezdjük a napot 2 dl meleg víz fogyasztásával, átmos, tisztító hatású. A gyömbér tea, napközben melegíti a testünket, segíti az emésztést. Az aswaganda (ayuvédikus orvoslásban régóta használt, indiai ginzengként is emlegetett – A szerk.) az idegrendszer nyugtatására, erősítésére szolgál, ha a szél nagyon megborít bennünket.

Az ősz növénye a bazsalikom, ezért javasolt, hogy amiben csak tudjuk használjuk csodákra képes. Ha van rá lehetőségünk főzzünk ghível (ghee tisztított vaj, vegánok is ehetik – A szerk.), fűszerként használjuk előszeretettel az édesköményt. És ami a legfontosabb ősszel-télen. Ha szeretetteljesen fordulunk önmagukhoz, akkor könnyedén élhetjük meg ezt a gyönyörű töltekezésre szolgáló időszakot.

Mison Judit

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts