Általában csak levesként és főzelékként fogyasztjuk, azonban számos más variációban is felhasználhatjuk a babot – akár salátát is készíthetünk belőle.
A bab fehérjében gazdag
A bab meglehetősen gazdag fehérjében, ami azért nagyon hasznos, mivel a fehérje kulcsszerepet játszik a szervezet egészséges működésében.
Tápanyagokban is bővelkedik
A bab nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz, köztük a folátot. Amennyiben nincs elegendő folát a szervezetünkben, úgy különféle tünetekkel kell számolnunk. Érezhetjük gyengének magunkat, lehetünk fáradtak, étvágytalanok, ingerlékenyek, és heves szívdobogás is gyötörhet bennünket.
Milyen tápanyagokat tartalmaz még a bab? Megtalálható benne a cink, a vas, a magnézium, és természetesen rostokban is bővelkedik.
Még antioxidánsokat is tartalmaz
A bab antioxidánsokat is tartalmaz, mégpedig polifenolokat. Az antioxidánsok nagyon hasznosak, mert többek között szerepet játszanak a fizikai öregedés lassításában, de a rákos megbetegedések és a gyulladás ellen is védelmet élvezhetünk, ha rendszeresen fogyasztunk antioxidánsokban gazdag táplálékokat.
A bab mint a szív védelmezője
Kutatások igazolják, hogy a bab rendszeres fogyasztása jelentősen képes lecsökkenteni a szívkoszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát. A bab emellett a koleszterinszint csökkentésében is aktívan részt vesz. Ez azért lényeges, mivel a magas koleszterinszint a szívbetegségek és a szívroham egyik kiemelkedő kockázati tényezője.
Bab a cukorbetegség ellen
A bab segít a vércukorszint stabilizálásában, így nagyfokú védelmet élvezhetünk a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.
Bab és a zsírmáj
A zsírmáj egy olyan betegség, egy olyan anyagcsere-rendellenesség, amikor túl sok zsír halmozódik fel a májban. A bab rendszeres fogyasztása segíthet a máj egészségét megőrizni, és védelmet jelenhet a zsírmáj kialakulása ellen.
Petrezselymes, paradicsomos babsaláta
Hozzávalók
- 1 csészényi főtt bab (ne használjunk konzervet, ha lehet)
- 1 csészényi csicseriborsó
- 4-5 darab paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 frissen facsart citromlé
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál balzsamecet
- ½ teáskanál őrölt kömény
Elkészítése
Főzzük roppanósan puhára a babot és a csicseriborsót, majd hűtsük le. Szeleteljük fel vékonyan a paradicsomot, majd aprítsuk fel a fűszernövényeket. Keverjük el a salátástálban az összetevőket, majd a lereszelt fokhagymából, a fűszerekből, az olívaolajból, a balzsamecetből és citromléből készítsünk öntetet. Keverjük a salátához. Díszítésként megszórhatjuk felaprított petrezselyemmel.
Nem babra megy a játék, jó étvágyat kívánunk!
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!