A cukorbetegek nem képesek elegendő inzulint termelni, és ez befolyásolhatja a vércukorszintet. Fontos, hogy mindig figyelemmel kísérjék, mit esznek, hogy a vércukorszint a lehető legstabilabb legyen.
Fontos tudni, hogy a természetes élelmiszerek – mint például a fokhagyma, ami nem gazdag szénhidrátban – befolyásolhatják a vércukorszintet.
A fokhagyma rendszeres fogyasztása ajánlott a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentése érdekében. A fokhagymafogyasztás csökkentheti a szívbetegség kialakulásának a kockázatát, amely a cukorbetegek mintegy 80 százalékát érinti.
A nyers fokhagyma segíthet csökkenteni a vércukorszintet, és csökkentheti az ateroszklerózis kockázatát is. Ez különösen azért érdekes, mivel a cukorbetegség növeli az ateroszklerózissal kapcsolatos gyulladás kockázatát.
A fokhagyma a B6- és a C-vitamin kiváló forrása. A B6-vitamin a szénhidrát-anyagcserében vesz részt, míg a C-vitamin szerepet játszhat a vércukorszint fenntartásában is.
A fokhagymáról az eddigi vizsgálatok azt mutatták, hogy javítja a szív- és érrendszer egészségét a koleszterin, a trigliceridek és a vér lipidszintjének csökkentésével. Ezen kívül csökkenti a vérnyomást és tumorellenes hatása is van. Megakadályozza a ráksejtek növekedését és erős az antibakteriális és a gombaellenes hatása is.
A fokhagyma elég erős szag- és ízvilággal rendelkezik. Bár nagyon egészséges, azért mellékhatásai is lehetnek. Okozhat gyomorégést, túlzott gázképződést, hányingert, hányást és hasmenést.
Amennyiben valaki vérhígítót szed, mindenképpen egyeztessen orvosával a fokhagymafogyasztást illetően, mivel a fokhagyma növelheti ennek a gyógyszernek a hatását.
A fokhagymát eheti nyersen, önmagában. Ha nagyon erősnek érzi az illatát és az ízét, akkor csak keverjen valamennyit a salátába. Amikor a fokhagymát megpucolta, akkor vágja apró darabokra. Miért? Azért, mert a fokhagymában van egy vegyület. Ennek a neve az allicin. Ha felaprítja a fokhagymagerezdeket, akkor a benne lévő allicin is sokkal jobban fog érvényesülni, pontosabban így jobban tud hatni a magasabb allicinkoncentráció miatt. Ez pedig növelheti a gyógynövény potenciális egészségügyi előnyeit.
A fokhagymát a legjobb rendszeresen, de csak mérsékelt mennyiségben fogyasztani. A fokhagymának főzés során csökken a potenciális egészségügyi előnye.
Forrás: gyogyszernelkul.com