Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Paradicsomot szinte csak a nyári szezonban fogyasztunk, pedig a kutatások azt igazolták, hogy nagyon is egészséges, ha minden egyes nap legalább egy érett paradicsomot elfogyasztunk. A paradicsomot ehetjük önmagában, reggelihez, vacsorához, és nagyon sok mindent készíthetünk belőle. Mindenképpen fogyasszuk rendszeresen, mivel rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, többek között nagy mennyiségben megtalálható benne az A-vitamin, a K-vitamin, majdnem az összes B-vitamin, a C-vitamin, a vas, a kálium, a magnézium, a króm, a kolin, a cink és a foszfor.

Rákellenes hatás

A paradicsomnak nagyon sok egészségügyi előnye van, többek között kiemelkedő a rákellenes hatása. Nagy mennyiségben tartalmaz egy erős antioxidánst, a likopint, amely szabályozza a rákos sejtek növekedését, különösen a prosztatarák, a gyomorrák és a vastagbélrák megelőzésében lehet a segítségünkre. Nem feltétlenül a nyers, hanem a főtt paradicsom lesz a legjobb számunkra.

Erős antioxidáns

A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely egy erős antioxidáns vitamin. Az antioxidánsok védelmet jelentenek a szabad gyökökkel szemben. Megtalálható még a paradicsomban az A-vitamin, a vas és a kálium is. A kálium fontos szerepet játszik az idegek egészségének megőrzésében, a vas a normál vérkeringés fenntartását biztosítja, a K-vitamin pedig a véralvadást segíti elő.

Gyulladáscsökkentő

A paradicsom napi fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség által előidézett oxidatív stresszt. Emellett csökkenti a gyulladást és a szöveti károsodást, amelyet a 2-es típusú cukorbetegség szövődményei okozhatnak.

Csökkenti a dohányzás okozta károsodást

A paradicsomot és a dohányzást talán soha nem említenénk meg egyszerre. A legújabb kutatások szerint azonban a paradicsom rendszeres, napi szintű fogyasztása csökkentheti a dohányzás okozta károsodásokat a szervezetben. A paradicsom ugyanis a likopin mellett kumarinsavat és klorogénsavat is tartalmaz, amelyek védelmet jelenthetnek a cigarettafüst rákkeltő anyagaival szemben.

A szív egészségének védelmezője

A paradicsomban található likopin a szív egészségét is védelmezi. Nagyon jól együtt tud működni a többi antioxidáns társával, vagyis a C-vitaminnal, az A-vitaminnal és az E-vitaminnal. A likopin emellett csökkentheti az LDL-koleszterin koncentrációját és ezzel együtt a plakk-képződést az artériákban. Nem beszélve arról, hogy a paradicsom káliumban is gazdag, amely ásványi anyag csökkenti a magas vérnyomást, amivel pedig a szív egészségét védi.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts