A fokozott verejtékezés, fejfájás és a heves szívdobogás szívbetegséget, hipertóniát, pajzsmirigyzavart és pánikrohamot is jelezhet. Emellett egy ritka, ám súlyos betegséget is: a mellékvesevelő daganatát.

A mellékvesevelő szerepe

A mellékvesevelő a belső elválasztású mirigyek egyike, melynek igen meghatározó szerep jut az ideg-és a hormonrendszer közti kapocs kialakításában. Adrenalint, noradrenalint és dopamint termel (katekolaminokat), amelyek a stresszhelyzetekhez alkalmazkodást, a megfelelő keringést és a hőháztartást biztosítják, de ugyanúgy hatással vannak a légzésre, a simaizmokra és az anyagcserére is.

Phaeochromocytoma, a mellékvesevelő daganata

Ritka, ám súlyos betegség az úgynevezett phaeochromocytoma, amely a mellékvesevelő daganatát jelenti. Ennek során fokozott hormontermelés figyelhető meg. Sajnos a diagnózist igen nehéz felállítani, mivel tüneteit könnyű más problémákkal összetéveszteni. Jellemzően ugyanis heves szívdobogást, magas vérnyomást, fejfájást, fokozott verejtékezést, sápadtságot, émelygést, gyengeséget produkál, így gyakran pajzsmirigy-túlműködésre, magasvérnyomás-betegségre, szívbetegségre, pánikrohamra gyanakodnak az orvosok.

További lehetséges tünetek

• csökkent glükóztolerancia
• remegés
• láz
• kipirosodás

Hogy bebizonyosodjon a probléma fennállása, laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. A phaeochromocytoma diagnosztikájában a legérzékenyebb és legfajlagosabb laboratóriumi módszer a metanephrin és a normetanephrin meghatározása, amely vérplazmából és/vagy 24 órán át gyűjtött vizeletből történik. Hasznos lehet továbbá a katekolaminok (dopamin, noradrenalin, adrenalin) plazmakoncentrációjának mérése is. Utána képalkotó vizsgálatokra van szükség.

Gyógyítható-e a betegség?

Amennyiben diagnosztizálják a mellékvesevelő daganatot, úgy mindenképp műtéti beavatkozásra van szükség, kizárólag gyógyszeres terápia csak az inoperábilis betegeknél jöhet számításba. Szerencsére a daganat eltávolítása teljes gyógyulást hozhat (kivétel, ha áttéteket képzett), ám a mielőbbi kezelés fontos, mert a betegség súlyos szövődményeket okozhat.

Forrás: hazipatika.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

 

Similar Posts