Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Augusztus 12. az Elefántok világnapja, a kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az ázsiai és afrikai elefántok sürgető helyzetére. Az elefántokat egyrészt azért csodáljuk, mert rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket elsősorban emberinek tulajdonítunk: empátia, öntudatosság és szociális intelligencia.

Az elefántok mindenütt védett állatnak számítanak, azonban értékes agyarukra sokan vadásznak, egyrészt trófea céljából, másrészt porrá őrölt formájuknak sok országban varázserőt tulajdonítanak, és ebben látják a rákos megbetegedések gyógymódját is.  A WWF nemzetközi természetvédő szervezet legutóbbi bejelentése szerint az elmúlt évszázadhoz képest Ázsiában az elefántállomány felére csökkent, Afrikában pedig szám szerint a 3-5 millióról 415 ezerre.

Bár az elefántok ideális helyszíne a vadonban van, ez sajnos nem mindig kivitelezhető. Sok elefántot mentenek ki templomokból, állatkertekből vagy cirkuszhoz hasonló létesítményekből, valamint a megsérült vagy elárvult elefántokat is ritkán lehet visszatelepíteni a vadonba. Ebben az esetben mentő- és rehabilitációs központokban gondozzák őket, amelyek azzal egészíthetik ki jövedelmüket, ha kinyitják kapuit a turistáknak.

A világnap alkalmából összegyűjtöttük az etikus módon működtetett, biztonságos helyeket, ahol a lenyűgöző ormányosokat láthatjuk.

Chobe Nemzeti Park, Botswana​

A híres Chobe Nemzeti Parkban található meg Afrika legnagyobb elefántállománya, 50-60 ezer elefánttal. Egy szafari kirándulás során biztosan látunk elefántcsoportokat, legideálisabb időszak ehhez a száraz évszak (június-november), amikor az elefántok a folyóparton gyülekeznek. Valószínűleg egy csónakázós szafari a legjobb módja annak, hogy megtekinthessük és lencsevégre kapjuk őket. De nem csak elefántokat láthatunk itt; nagy bivaly állományokat, zebrákat és a zsiráfokat is. A növényevő állatok mellett láthatunk oroszlánt, leopárdot és vadon élő kutyákat is a síkságokon.

Elephant Nature Park, Thaiföld

Egy látogatás Thaiföldön egy nagyszerű lehetőség, hogy megtekinthessük a lenyűgöző állatokat egy szép természeti környezetben. A park küldetése a fenntartható elefántbarát turizmus népszerűsítése. Az itt élő, több mint 35 ormányos mind mentett, akiket korábban táborokban, cirkuszokban, fakitermelő cégeknél tartottak nem megfelelő körülmények között. A menhelyen természetesen nem lehet elefántháton lovagolni, azonban lehet játszani velük, segíthetünk elkészíteni élelmüket, részt vehetünk az etetésben és fürdetésben is.  A park minden bevételt az állatok etetésére, orvosra és a park fenntartására fordít.

Sayaboury Elephant Conservation Centre, Laos

Laoszt egykor a “millió elefánt hazája” címmel is illették, azonban sajnos ma nem ez a helyzet; Laoszban az elefántok továbbra is használhatóak a fakitermelő iparban, valamint az erdőirtás, a vadászat és a városi területek kibővítése miatt az országban ma már csak 300-400 vadon élő elefánt van. Az előrejelzések szerint, ha ez így folytatódik, Laosz elefántjai 2060-ra eltűnhetnek. A Sayaboury Elephant Conservation Center (ECC) látogatása azonban emlékezetes élmény az elefánt szerelmesei számára. A központ otthont ad a nyugdíjas elefántoknak, akik egykor fakitermelésben dolgoztak.

Udawalawe Elephant Transit Home, Srí Lanka

Az Elephant Transit Home egy csodálatos kezdeményezés, ahol a vadonban megsérült vagy elárvult bébi elefántokat rehabilitálnak természetes környezetben. Miután az elefántok elég idősek és elég erősek, kis csoportokban kieresztik őket a nemzeti parkba. 2008-ban az első csoport sikeresen visszaintegrálódott a vadonba. Az elefántok rajongói a híres Sigiriya Rockhoz közeli Minneriya Nemzeti Parkban vehetnek részt egy szafari túrán, amely 150-200 vándorló elefántállományáról híres, valamint krokodiloknak és gallus madaraknak ad otthont.

Addo Elephant National Park, Dél-Afrika

A dél-afrikai Sundays folyó régiójában alapították az Addo Elefánt Nemzeti Parkot 1931-ben, hogy megmentsék a helyi elefántokat, amelyeknek a népessége közel állt a kihaláshoz. Akkoriban csupán 11 elefántot számláltak, ma több mint 450 él itt, Dél-Afrika harmadik legnagyobb nemzeti parkjában, amely hatalmas, 1800 négyzetkilométer területet ölel fel. Az elefántok mellett a park otthona az oroszlánoknak, leopárdoknak, fekete orrszarvúaknak, foltos hiénáknak, bivalyoknak és zebráknak is. A gazdag vadvilág dzsip vagy gyalogos szafarikon, illetve lóháton tekinthető meg.

Forrás: Wanderlust Travel Magazine

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts