Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

„Az állatok nagy, jogfosztott, néma többség, amely csak a mi segítségünkkel maradhat fenn.”
(Gerald Durrell)

A sokszor idézett mondás egy állatmenhely életében többszörösen igaz, hiszen hiába az állatok szeretete, az elkötelezettség az állatok védelme iránt, ezt csak sok ember erős összefogásával és támogatásával lehet végezni. Ez Egyesületünk alapításától fogva igaz. Hiszen az 1997-es alapítása is több lelkes és elkötelezett szentendrei lakos összefogásával indultunk el. A célok első perctől kezdve világosak voltak számunkra:
– a gazdátlan, kóbor állatok megmentése, fizikai és lelki rehabilitálás után mielőbbi örökbeadásuk,
– a felelős állattartás gondolatának és gyakorlatának népszerűsítése az állatokat tartó lakosság/gazdik körében,
– harcolni a 1997-98. évben először életbe lépett állatvédelmi törvényben foglaltak betartásáért, elvi és gyakorlati fellépés az állatkínzás esetei ellen,
– a legfiatalabb korosztály, az általános és középiskolás gyermekek állatok szeretetére, velük szembeni felelősségre nevelése.

Állatvédelmi elkötelezettségünk ugyanakkor ún. holisztikus szemlélettel párosul. Szilárd meggyőződésünk, hogy a világ minden állata megérdemli az emberi védelmet, a fajának és fajtájának megfelelő tartást és gondoskodást. Hiszünk abban, hogy az ember születésénél fogva kötelezettséget kell érezzen az állatok méltányos kezelése, elfogadása, gondozása iránt. Hiszünk abban, hogy a hosszú távú, kitartó felvilágosító munka, az állatvédelmi szemlélet és gyakorlat széles körű társadalmi terjesztésével, ha lassan is, de sikerül általánossá tenni a felelős állattartás gondolatát a lakosság körében.

2001 óta üzemeltetjük Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesületként a menhelyet. Az egyesület vállalt célkitűzéseinek végrehajtása az állatmenhely fenntartásában, folyamatos üzemeltetésében öltött testet. Menhelyünkön az átlagos állatlétszám évek óta 80-100 felnőtt + 35-40 kölyök kutya, valamint kb. 80 felnőtt + 25-30 kölyök cica. Ennek a sok „árvácskának” a gondozása komoly anyagi terhet ró az egyesületre. Eltartásukhoz megfelelő költségfedezetre van folyamatosan szükségünk Céltudatos, előre átgondolt munkával próbáljuk a mindenkori működéshez szükséges pénzügyi fedezet biztosítani, hiszen csak így tudunk fennmaradni és életeket óvni. Egyesületünk nonprofit szervezet, a menhely fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges pénzeszközöket önkéntes egyéni támogatóktól, adó 1%-okból, ritka esetben pályázat útján nyerjük. Az adományba kapott összeget kizárólag a befogadott állatok napi ellátására, gyógykezeltetésére, fizikai és lelki rehabilitálására, helyi környezetük tisztántartására, műszaki karbantartására, azaz kizárólag közhasznú tevékenységre fordítjuk.

Napi munkánk során, minden fizikai és emberi nehézség ellenére arra összpontosítunk, hogy járulékos tevékenységekkel fenntartsuk a menhely folyamatos működését, biztosítsuk az állatok méltányos ellátását. Ehhez igazítjuk PR-kommunikációnkat is:
• Önkéntes munkaerővel szervezzük a felnőtt és „kölyök-részleg” kenneljeinek karbantartását, szakmailag hozzáértő önkénteseket hívtunk a javítások elvégzésére;
• Önkénteseket kérünk fel a külterület elgazosodott helyzetének felszámolására, új növények ültetésére, rendszeres locsolásra;
• Folyamatosan ajánljuk cégek felé csapatépítő rendezvények megtartását, kérjük önkéntes munkájukat, ezzel is terjesztve az állatvédelem fontosságát és gyakorlatát, növelve az 1% adomány felajánlásra jelentkezők körét;
• Kezdeményezzük és erősítjük az állatvédelmi oktatást az iskolákban, iskolai csoportokat fogadunk a menhelyen, szervezzük az iskolás gyermekek körében kedvelt „nyári táborok” megtartását. Évente kb. 200-250 általános és középiskolás fiatalt érünk el a rendezvények során;
• Jelenleg 24 középiskolával állunk szerződésben és fogadjuk diákjaikat közösségi szolgálatra. Így rajtuk keresztül családjaik és diáktársaik egy része is betekintést nyerhet a menhely életébe, ismerkedhet az állatvédelem fontosságával – és persze az anyagi kihívásokkal is.
• Évente rendszeresen és aktívan 18-20 külső és helyi rendezvényen veszünk részt kitelepüléssel, információval, állatvédelmi oktatással stb.
• A helyi médiumokon keresztül is aktív kapcsolatot tartunk városunk és vonzáskörzete lakosságával, bemutatva a menhely aktuális helyzetét, sikereinket, kihívásainkat.
• A közösségi média erejére építve mutatjuk be örökbe fogadásra váró állatainkat, és ezt a felület használjuk követőink tájékoztatására, ha bajban vagyunk.

Az állatvédelemmel szimpatizáló civil lakosság önkéntes segítőkészsége rendkívül fontos az egyesület, és az állatmenhely fennmaradása érdekében egyaránt. Forrásteremtő tevékenységünk, jelenleg és a jövőre nézve is az üzemeléshez szükséges pénzforrások felkutatására, megszerzésére koncentrál. Az 1% adótámogatásból felajánlott lakossági támogatás – minden igyekezetünk ellenére – egy évben sem fedezte az egész évi minimális költségvetésünket. A fennmaradt elkerülhetetlen kiadásokat kölcsönökből, nehezen szerzett támogatóktól, egyéb adományokból próbáljuk kifizetni. Állami pénzügyi támogatást változatlanul nem kapunk, helyi önkormányzatunktól az elmúlt években ritkán, eseti támogatást kapunk.

A járványügyi korlátozások miatt az elmúlt másfél évben visszafogottabban, időnként kizárólag online tartottuk a kapcsolatot követőinkkel. Tapasztalatunk szerint ez nem hátráltatta az amúgy elkötelezett civil lakosság adakozási készségét.

Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts