Havonta egyszer 3, évente 36 perc. Egy kicsivel több, mint fél óra egy évben, de akár az életünk is múlhat rajta. Az időben felfedezett mellrák az esetek jelentős részében gyógyítható, amiért mi magunk is nagyon sokat tehetünk.

A mellrák elleni harc kulcsa a korai felfedezés, melynek első és legfontosabb pillére a rendszeres szűrés. Az otthoni önvizsgálata jelentős mértékben növeli az esélyét annak, hogy egy esetleges elváltozás még korai stádiumban észlelésre kerüljön. Nagyon fontos azonban tisztában lenni vele: az önvizsgálat NEM helyettesíti a mammográfiai szűrést, viszont kiegészíti.

Csökkentsd az esélyt!

A mellrákot nem lehet megelőzni. Számtalan dolog hozzájárulhat a kialakulásához, de sok tényezőt még a mai napig nem ismerünk. A családi előfordulás, a túlsúly, az alkohol, vagy a stressz is hozzájárulhat a betegség kialakulásához, de maga az életkor is egy kockázati elem. Az emlődaganatok 80%-át 50 éves kor felett diagnosztizálják. Ettől függetlenül még fiatalon sem dőlhetünk nyugodtan hátra, 30 év felett az előfordulás gyakorisága fokozatosan nő, így ettől a kortól már 3 évente javasolt a mammográfiai szűrés. Ami az önvizsgálatot illeti, 20 éves kortól mindenkinek erőteljesen javasolt.

Ismerd a tested!

Ahhoz, hogy az önvizsgálat során felfedezzük még a legapróbb jeleket is magunkon, tisztában kell lennünk saját testünkkel. Ismernünk kell mellünket, hogy tudjuk mihez viszonyítani. Mindenki a saját mellét ismeri legjobban, így hamarabb vesz észre bármilyen változást. Mindig a menstruáció után rögtön a legideálisabb átvizsgálni a mellet. Végig kell tapintani állva és fekve, felemelt és leengedett karral. Emellett tükörben érdemes nézni a bőrelváltozásokat is. Azoknak, akik már menopauzában vannak, érdemes minden hónapban kijelölni egy napot és mindig ugyanezen a napon végezni a vizsgálatot.

Vizsgálat menete:

Leengedett kezekkel tükör előtt állva alaposan ellenőrizni kell a melleket. Elölről és oldalról is, illetve a mellbimbót is szemügyre kell venni, nincs-e rajta valamilyen változás.

Ugyanezt a vizsgálatot felemelt karokkal is meg kell ismételni.

Egyik kart a magasba emelve, másik kézzel zárt ujjakkal, köröző mozgással vizsgáljuk át a melleket. Figyelni kell, nem érezhető-e bármilyen apró kis csomó, göb.

A vizsgálatot a másik oldalon is meg kell ismételni.

Fekvő helyzetben az egyik vállat alá kell támasztani egy párnával. Ugyanezt a kezet magasba nyújtva alaposan át kell tapintani a mellet. Nem szabad kihagyni a hónalj közötti területet sem. Leengedett kézzel ugyanezt újra végig kell csinálni.

Az előző pontot a másik oldalon is szükséges megismételni.

A mellbimbókat enyhén megnyomva meg kell figyelni, nem tapasztalható-e bármilyen váladékozás.

Figyeld a jeleket!

Mikre kell odafigyelni? Minden jelre! Ilyenek például a kisebb-nagyobb csomók a mellben, vagy a hónaljban, a mell formájának elváltozása, a mellbimbó behúzódása, az emlő bőrének megváltozása, a narancsbőr tünet, a bimbók váladékozása, amely lehet akár véres váladék is, vagy a bimbó udvaron lévő nem gyógyuló seb is. Mindenképp fontos tudni, hogy a csomók a legtöbb esetben nem járnak fájdalommal, ez pedig megtévesztheti a betegeket. A fájdalom nem utal daganatra, az hormonális okok miatt szokott jelentkezni.

Amennyiben az önvizsgálat során – vagy önvizsgálaton kívül bármikor – változást, váladékozást, csomót, vagy bármilyen furcsa tünetet észlelünk mellünkön, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Forrás: napidoktor.hu

 Életigenlők.hu

Hasonló cikkek