– Nemcsak a tbc-t mutathatja ki –

A tüdőszűrés negyven év felett mindenki számára ajánlott szűrővizsgálat, melyet érdemes évente elvégeztetni. Nemcsak az esetleges tuberkulózist mutatja ki ugyanis, hanem a jóval halálosabb tüdőrák korai diagnózisának felállítását is segítheti.

A tüdőszűrés során röntgenfelvételt készítenek a mellkasról, az abban található szervekről, így a tüdőről, a légcsőről, a szívről és a nagyerekről is. A felvételt elemezve számos olyan eltérés észrevehető, mely súlyos betegségre, például a tuberkulózisra vagy éppen a tüdőrákra utalhat. A tuberkulózist azért olyan fontos időben felfedezni, mert bár a legtöbb esetben tünetmentes, könnyen fertőz. Ha időben sikerül a betegség diagnosztizálása, a gyógyulásra is nagyobb az esély, mások megfertőzésének esélye pedig jelentősen csökkenthető.

A tüdőszűrés során egy másik igen súlyos, halálos betegségre utaló jelek is felfedezhetőek a felvételen. Ez a tüdőrák, mely az egyik leghalálosabb daganatfajta, és amelyben sajnos Magyarország igencsak érintett. A tüdőrák az esetek nagy részében megfelelően kezelhető, de a legtöbb esetben sajnos túlságosan későn kerül orvoshoz a beteg, így az életét már nem lehet megmenteni.

A tüdőrák az alattomosan kifejlődő tumoros megbetegedések közé tartozik. A korai stádiumban panaszmentes, az első intő jelek a rákos daganat fejlődése és gyógyíthatósága szempontjából a legtöbb esetben későn jelentkeznek. Mivel a tüdőrák a leginkább a dohányosokat érinti, a tüdőrák jellegzetes tünetei, mint például a köhögés vagy a légszomj, számukra nem újak, nem feltűnőek, így gyakran nem is érzékelik, hogy baj van.

A súlyosabb tünetek, mint például a fogyás, a visszatérő tüdőgyulladások, a mellkasi fájdalom, a véres köpet, az állandó rekedtség már a betegség előrehaladott stádiumában jelentkeznek, és ilyenkor természetesen a gyógyulás esélye is jóval alacsonyabb. Csak a rendszeres tüdőszűrés segíthet a betegség időben történő felfedezésében. Korai stádiumban ugyanis a betegek operálhatósága és gyógyulási esélyei sokkal jobbak. Ráadásul a tüdőrák pont annál a korosztálynál a leggyakoribb, akiknél az évenkénti tüdőszűrés az ajánlott szűrővizsgálatok közé tartozik.

Forrás:hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek