Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Az ÉLETIGENLŐK magazin gasztro rovatában a közkedvelt hagyományos ételek receptjei mellett elindítottunk egy sorozatot, amiben idény-jelleggel 3-4 vegán finomság jelenik meg. Hangolódjunk a tavaszra és készítsük el az ízletes ételeket Botka Tímea receptgyűjteményéből.

MEGGYES-TÖKÖS-MÁKOS RÉTES

A családi tradíciók és ízek akkor is nagyon fontosak, ha vegán étrendet követünk. A nagymama átadja az unokájának a réteskészítés fortélyát, így száll a tudás generációról generációra.

Ahogy én készítem, gyerekkorom emlékeit is belesütve

50 dkg rétes lisztet beleszitáltam egy tálba és 2 evőkanál olvasztott kókuszzsírral összemorzsoltam. 2,5 dl langyos vízbe tettem egy csipet sót és 1 teáskanál ecetet. Ezt lassan a liszthez kevertem, majd a dagasztógépben kb. 10 percig dagasztottam, míg a tészta hólyagos lett. Ketté vettem a tésztát és olajjal megkent tálcára tettem. A cipók felületét is átolajoztam, majd kb. fél órát letakarva pihentettem a tésztát. Közben elkészítettem a tökös-mákos tölteléket. A tököt meghámoztam, magjától megszabadítottam, legyalultam. Pici sót tettem rá, hogy a levét „elengedje”. Kinyomkodtam és hozzá tettem a mákhoz. A mákot porcukorral, citrom héjával, narancs levével összedolgoztam, majd a kinyomkodott tököt összeforgattam vele. A meggyet kimagoztam, mézeskalács fűszerkeverékkel, barna cukorral összekevertem. A tésztát megszórtam egy kevés cukros mákkal. A tésztát egyesével egy lisztezett abroszra tettem. Óvatosan, közepétől kifelé elkezdtem húzni a tésztát. Amikor olyan vékony lett, hogy át lehetett látni rajta, felmelegített margarinnal megkentem. Rászórtam a tölteléket, majd az abrosz segítségével feltekertem a rétestésztát és margarinnal átkent tepsibe tettem. A felületét még átkentem olvasztott margarinnal, majd 190-200 fokos sütőbe kb. 30 percig sütöttem. Amikor kihűlt, felvágtam, porcukorral megszórtam.

CÉKLAKRÉM LEVES, KÖLES GOMBÓCCAL

Mit is ehetnénk egy szép tavaszi napon, mint egy olyan zöldségből készült levest, ami sok vitamint tartalmaz.

Ahogy én készítem

1 fej lilahagymát apróra vágtam és olajon megdinszteltem. Amíg ez készült, 6 db közepes méretű nyers céklát megpucoltam, kockákra vágtam és a hagymához tettem. Összeforgattam, majd sót, borsot, szárított petrezselymet tettem hozzá és felöntöttem vízzel. Fedő alatt puhára főztem. Botmixerrel pépesítettem, növényi tejszínt öntöttem hozzá és összeforraltam.

Kölesgombóc készítése
1 pohár kölest megmostam, hozzáöntöttem 3 pohár vizet. Sóztam és fedő alatt puhára főztem. Amikor elkészült, búzadarát kevertem bele, majd kb. 15 percet pihentettem. Ezalatt a búzadara megszívta magát a kölesben maradt vízzel. Kis gombócokat formáltam és a sütőben is süthető – 170 fokra melegített sütőben kb. 10 percig sütöttem. A céklakrémlevest a köles gombóccal tálaltam.

LENCSÉS-ZÖLDSÉGES STEFÁNIA VAGDALT

Annyiszor láttam már lencséből készült húspótlót, de nem tudtam elképzelni, milyen lehet a tökfőzelék lencsével. Úgy gondoltam lesz, ami lesz, elkészítem. Nem bántam meg, isteni lett.

Ahogy én készítem

2 közepes fej lilahagymát, pár gerezd fokhagymát apróra vágtam és barnacukron karamellizáltam. Erre tettem fél kg megmosott lencsét, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Sót, borsot, pici citromlevet, 1 evőkanál mustárt, babérlevelet, 1 evőkanál pirospaprikát tettem hozzá és fedő alatt addig főztem, míg a leve elpárolgott és a lencse megpuhult. Botmixerrel összeturmixoltam, de kicsit darabosra hagytam. Forró serpenyőbe olaj hozzáadása nélkül, lereszelve lepirítottam 1 nagy fej céklát, 3 sárgarépát, 3 maréknyi reszelt tököt – tökfőzeléket készítettem. (Bármilyen lereszelt zöldséget hozzá lehet tenni a lencséhez). Ezt ízesítettem 3 gerezd összetört fokhagymával, sóval, borssal, curryvel, fűszerpaprikával. Amikor szépen megpirult, a lencséhez tettem. Ezt a masszát ismét ízesítettem 2 fej apróra vágott hagymával, zeller és petrezselyemzölddel, 2 gerezd összenyomott fokhagymával és 1 evőkanál pirospaprikával, majd az egészet összekevertem. Az állagát kevés kukoricakeményítővel és liszttel fogtam össze. Margarinnal kikent őzgerincformába öntöttem a masszát és 160 fokon kb. 1,5 órát sütöttem. Amikor kihűlt, átborítottam egy tálra. Salátával, főzelékkel, kenyérrel, bármilyen körettel isteni.

SAJTOS ROLÓ

A sajtos roló a világ egyik legfinomabb sütije. Tuti, hogy ez a recept is nagy kedvenc lesz.

Ahogy én készítem

A leveles tésztát vékonyra kinyújtottam csíkokra vágtam. Feltekertem a tapadásmentes rúdra, amit előtte kókuszzsírral átkentem. 160 fokon kb. 10 perc alatt megsültek a rolók. Egyből átkentem margarinnal, hogy ne száradjon ki a tészta. Amikor kihűlt, óvatosan lehúztam a rúdról. Zacskó végét levágtam és a rolókat krémmel megtöltöttem. A két végét reszelt növényi sajtba belemártottam.

Besamel mártás készítése
6 evőkanál lisztet elkevertem 0,5 dl növényi tejjel, 1 doboz növényi sajtkrémmel, sörélesztőpehellyel és 2 kanálnyi kókuszzsírral. Őrölt szerecsendióval, borssal, sóval, rozmaringgal ízesítettem és sűrű krémmé főztem. Ezzel töltöttem meg a rolókat.

Botka Tímea

Ma egyre nagyobb hangsúlyt kap mit eszünk, és vajon milyen megfontolásból (t)eszünk ilyen vagy olyan mentes falatot a szánkba. Divat vagy életmód az egészséges étkezés?

MIÉRT DÖNTÖTT A VEGA ÉLETMÓD MELLETT TIMI
Először vegetariánus lett. Lelki okokból egyik napról a másikra nem fogyasztott el többé állati húst. Majd egy állatvédő meghívta az “Earthlings” /Földlakók/ c. film vetítésére. Azt mondja: nem tudta végig nézni a filmet, a közepénél sírva ment ki a teremből. Azóta, több mint 20 év telt el, és az életmódjává vált a húsmentes, illetve minden állati eredetű ételtől mentes táplálkozás. Azért indította el Facebookon az oldalt, hogy segítse ötletekkel azokat, akik szimpatizálnak ezzel az étkezéssel akár egészségmegőrzés, akár lelki ismerteti okok miatt.

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts