Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

Ahogy a természet kezd mély álmából ébredezni, nekünk is érdemes lemerült raktárainkat feltuningolni a friss ízekből.

A téli szezon végére a vitaminraktáraink és energiatartalékaink teljesen lemerülnek, nem véletlen, hogy a melegebb napok beköszöntével sokan szenvednek tavaszi fáradtságtól, bágyadtságtól. A tavasz a megújulás ideje, ilyenkor egy kicsit jobban figyelünk az alakunkra, hiszen egyrészt közeleg a strandszezon, másrészt pedig szervezetünk is igényli a feltöltődést a hideg, borongós téli napok után.

Sült feta zöldségágyon

Hozzávalók (4 főre)

500 g feta sajt, 2 db kaliforniai paprika, 4 db tv paprika, 20 db koktélparadicsom, 2 fej vöröshagyma, 4 szál újhagyma, 4 szál friss kakukkfű, 2 dl olívaolaj, friss bazsalikom

Elkészítés

A zöldségeket összevágjuk és egy hőálló tálba halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a tetejére helyezzük a feta sajtot. Meglocsoljuk olívaolajjal, friss kakukkfűvel és bazsalikommal fűszerezzük. Letakarjuk alufóliával és 190 fokra előmelegített sütőben 35-40 percet sütjük. Ciabattával vagy friss ropogós baguettel tálaljuk.

A paprika egészségre gyakorolt hatása

A paprika bővelkedik A-, C- és K-vitaminban, béta-karotinban, rostokban, B6-vitamint és folsavat is tartalmaz, ami csökkenti a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Luteinben gazdag, amely csökkenti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, védi a szemet a szürkehályog kialakulásától. Mivel gazdag antioxidánsokban és gyulladásgátló tápanyagokban, számos rák elleni tulajdonsággal rendelkezik. Enzimjei megakadályozzák a gyomor-, nyelőcső-, prosztata-, hólyag-, méhnyak- és a hasnyálmirigyrák kialakulását. A piros színű paprika gazdag likopinban, ezért kiváló hatással van a szívre, a zöld paprika koleszterin csökkentő rostokat tartalmaz. Kálium is található benne, ami csökkenti a vérnyomást. Fogyasztása hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához. Csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát, a K-vitamin megakadályozza a vérrögök kialakulását. A kapszaicin csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet, valamint elpusztítja a fekély kialakulásáért felelős baktériumokat a gyomorban. Magas szilíciumtartalmával hozzájárul az egészséges haj és körmök fenntartásához. A paprikában található antioxidánsoktól, kollagéntől a bőr egészséges és fiatalos marad. Gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Tavaszi borsóleves

Hozzávalók (4 főre)

2 ek olaj, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk paradicsompüré, 1 tk pirospaprika, 1,2 l víz vagy zöldségalaplé, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 ek keményítő, 50 ml tejszín, 300 g zsenge zöldborsó, pár csepp citromlé. 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

Az olajat egy lábasba öntjük, a sárgarépát és a fehérrépát kisebb kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük, és rádobjuk a répákat, valamint a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc alatt közepes lángon lepirítjuk őket. Rádobjuk a paradicsompürét, a pirospaprikát, és felöntjük a vízzel vagy alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 percig főzzük vigyázva, hogy a zöldségek ne főjenek szét. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, és a levesbe csorgatjuk folyamatos keverés mellett, beledobjuk a zöldborsót is, és még 5 percig főzzük a levest. Végül kevés citromlével ízesítjük, és apróra vágott petrezselymet szórunk bele.

A zöldborsó egészségre gyakorolt hatása

Kiváló növényi eredetű fehérjeforrás, tápanyagban és antioxidánsban gazdag. A borsó szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amellett, hogy jelentős mennyiségű rost van benne. Hasznos vasforrás, amely a vörösvértestek előállításához és az oxigén szállításához szükséges a szervezetben. Jótékony hatású a vércukorszint szabályozására, fogyasztása hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének stabilizálásában. Támogatja az emésztést, táplálja a jótékony bélmikrobákat, amelyek kulcsszerepet játszanak egészségünkben. Rosttartalma magas, ami enyhítheti a székrekedést, segíti a koleszterinszint egyensúlyban tartását. A borsó szívbarát ásványi anyagokat tartalmaz, köztük magnéziumot, káliumot és kalciumot, valamint gazdag antioxidáns tápanyagokban, például C-vitaminban, valamint karotinoidokban és flavonolokban is. Magas antioxidáns szintje, valamint szaponinoknak nevezett természetes vegyületei miatt rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. FIGYELEM! Akinek hüvelyesekre diagnosztizált ételallergiája van, fokozottan figyeljen borsófogyasztáskor!

Tejszínes, zöldséges csirkeragu

Hozzávalók (4 főre)

500 g csirkemell- vagy csirkecombfilé, olaj, 1 fej hagyma, 200 g sárgarépa, 200 g zöldborsó, 1/2 fej karfiol, só, bors, 200 ml tejszín, 2 ek liszt, 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés

Először forró olajban lepirítjuk a hagymát, mehet rá a kockázott csirkemell, sózzuk, borsozzuk és félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott répát, majd ha kicsit puhult, mehet a zöldborsó és a petrezselyem is. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a tejszínt, és ha felforrt, a vízzel kikevert liszttel sűrítjük. (A karfiol ilyenkor még kemény, de mire krémesre sűrűsödik a ragu, a karfiol is éppen finom lesz.) Ha kész, a tetejére teszünk kevés vajat, így tálalásig nem bőrösödik. Petrezselymes rizzsel kínáljuk.

A karfiol egészségre gyakorolt hatása

A karfiol fogyasztása segít az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában. Gazdag rostokban, amelyek csökkentik a szervezet koleszterinszintjét. Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek gyulladásgátló hatásúak és segítenek az immunrendszer egészséges felépítésében. A karfiol a várandós nőkre is pozitív hatással van, mivel gazdag folsavban. A karfiol kalciumot is tartalmaz, amely erősíti a csontokat és a fogakat. Fogyasztása csökkenti a tüdő-, mell- és húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát. A karfiol segíti a fogyást, támogatja a szervezet méregtelenítését. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek öregedésgátlóként hatnak a bőrre, segíti a haj megfelelő növekedését. Természetes módon megtalálható benne az A-, E-, C-, K-vitamin, nátrium, kálium, kalcium, mangán, foszfor, szelén, cink, niacin, réz és vas.

Szuperegészséges saláta

Hozzávalók (4 főre)

2 db cékla, 100 g köles, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 6-7 db zöldspárga, 5-6 szem koktélparadicsom, 2 marék bébispenót, 3 ek pirított tökmag, 4 ek fetasajt

A dresszinghez
1 nagy csokor friss bazsalikom, só, bors, 1/2 db citrom leve, 5 ek olívaolaj

Elkészítés

A céklát megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 óra alatt megsütjük. Ha kihűlt, megpucoljuk és kisebb darabokra vágjuk. A kölest bő, sós, lobogó vízbe dobjuk, puhára főzzük, majd leszűrjük. A vége felé a fél cm-es darabokra vágott spárgát is beledobjuk. A paradicsomot elfelezzük. A dresszing hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk. Ezután egy tálra halmozzuk a dresszinggel összekevert céklát, kölest, spárgát, paradicsomot és bébispenótot, majd mehet rá a feta és a tökmag is.

A zöldspárga egészségre gyakorolt hatása

A spárga hatása az emberi szervezetre hihetetlenül jótékony. Nem véletlen a mondás: a spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége. A hajtások A-, B1-, B2-, C-, E-vitaminban és folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat tartalmaz, köztük aszparaginsavat, ami természetes vízhajtó. Mivel kalóriatartalma csekély, így szuperétel fogyókúrázók számára. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint fehér társában, ezért táplálékként is értékesebb. A spárga méregtelenítésre is kiváló. Bőséges rosttartalma tisztítja a bélrendszert. Vesekő eltávolító hatása is ismert. Kúraszerű fogyasztása csökkentheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. Húgyúti fertőzés és felfázás esetén jól alkalmazható. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően megakadályozza, hogy a szabadgyökök károsítsák a sejteket, hozzájárul a kardiovaszkuláris problémák, diabétesz megelőzéséhez, csökkenti az emlő-, tüdő-, bélrendszeri daganatok rizikóját. A frissen préselt spárgalé kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású. Kismamáknak is javasolt a fogyasztása, a benne található folát és vas hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez. A spárgában található B6-vitamin és folsav segíthet a nemi vágy felkeltésében, az E-vitamin serkenti a nemi hormonok – ösztrogén, tesztoszteron – termelődését. FIGYELEM! Köszvényesek és vesekövesek is mértékletesen fogyasszák!

Zabkekszes-cseresznyés pohárkrém

Hozzávalók (4 főre)

A cseresznyeraguhoz
400 g cseresznye (lédig), 70 g kristálycukor, 1 ek étkezési keményítő, 1/2 mk vaníliaaroma, 1/2 mk citromlé

A krémhez
500 g mascarpone, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, 100 g porcukor

A kekszréteghez
220 g zabkeksz

A tálaláshoz
30 g cseresznye, 20 g pisztácia

Elkészítés

Először a cseresznyeraguhoz egy lábasba rakjuk a kimagozott cseresznyét, és a cukorral kb. 10 perc alatt összefőzzük. A keményítőt elkeverjük pár csepp hideg vízben, majd folyamatos keverés mellett a cseresznyés raguhoz adjuk, és pár percig kevergetjük közepes lángon, hogy sűrűbb ragut kapjunk. Ízesítjük a vaníliaaromával és a citromlével, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez a mascarponét stabil krémmé keverjük robotgéppel, majd belekeverjük a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a porcukrot is, a zabkekszet pedig egy aprítógépben alaposan lezúzzuk. A krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk. A poharak aljára rakunk egy réteget a zabkekszből, erre jöhet egy nagy adag cseresznyeragu, majd a krém. Egy-egy szem cseresznyével, és kevés apróra vágott pisztáciával díszíthetjük.

A cseresznye egészségre gyakorolt hatása

Magas rosttartalmánál fogva a cseresznye hozzájárul a megfelelő bélműködéshez és vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik. Így az egészséges fogyásban is jó szolgálatot tehet. Jó hatást gyakorol a szívműködésre és a keringési rendszerre, az agyvérzés kockázatát is jelentősen csökkenti. Magas káliumtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a magas vérnyomásra, rendszeres fogyasztásával az izomgörcsöket is csökkenti, fejleszti az izmok erejét. Levének fogyasztása jelentősen javítja a porckopást és az ízületek állapotát. Melatonin tartalmának köszönhetően hozzájárul a pihentető alváshoz. A benne lévő bioflavonoidok hatása miatt a cseresznye fiatalít, segíti a bőr megújulását, lassítja az öregedési folyamatokat, és jótékonyan hat a kötőszövetek anyagcseréjére. Magas a C- és B-vitamin tartalma, amely jót tesz az immunrendszernek. A cseresznye kiváló vértisztító hatású. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat, emellett rengeteg nyomelem is van a benne, lúgosító hatással rendelkezik. A cseresznye tartalmaz csersavat és quercetint, amelyek hatásosak lehetnek a rákkal szemben, emellett vírus- és baktériumölő, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Jó étvágyat!

Molnár Éva
Fotók: streetkitchen.hu, istockphoto.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts