Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Az ÉLETIGENLŐK magazin gasztro rovatában a közkedvelt hagyományos ételek receptjei mellett elindítottunk egy sorozatot, amiben idény-jelleggel 2-3 vegán finomság jelenik meg. Karácsonyra hangolódva most ünnepi menü került terítékre Botka Tímea receptgyűjteményéből.


SÜTŐTÖKKRÉMLEVES PIRÍTOTT TÖKMAGGAL

A sütőtök az, amit megeszek, de nem erőltetem. Annyi embernél láttam a sütőtöklevest, nem bírtam ki, vettem egy sütőtököt. Nézegettem a recepteket, többet összemostam, így készült a mennyei leves.

Ahogy én készítettem

Egy nagyobb sütőtök felét megpucoltam, kockára vágtam. Egy fej vöröshagymát margarinon megdinszteltem, majd a kockára vágott tököt rátettem. Kb 7 dl vízet öntöttem rá. Sóval, borssal, szerecsendióval, mézeskalács fűszerkeverékkel, gyömbérrel fűszereztem. Amikor megfőtt, turmixoltam, majd növényi főzőtejszínt kevertem hozzá, végül összeforraltam. Tálaláskor kevés tejszínnel és pirított tökmaggal tálaltam.

BOGRÁCSBAN FŐTT TÖLTÖTT KÁPOSZTA TOFUSZALONNÁVAL

A paradicsom, paprika ára elég drága, ezért a lecsó készítését elvetettem. A szomszédból éreztem a bográcsban főtt étel illatát. Volt még a hűtőben 1 kg savanyú káposzta, úgy gondoltam, bográcsban készítek egy töltött káposztát.

Ahogy én készítettem

Főztem egy adag rizst. Az 1 kg káposztát átmostam. A fagyasztóból kivett füstölt tofuból kinyomtam a levét, vékonyan felszeleteltem, bevagdostam. Forró olajban mindkét oldalát megsütöttem, előtte füstsóval megszórtam. Másik tofuból is kinyomtam a levét. Azt apró kockára vágtam, megszórtam füstsóval és szalonnára sütöttem. A vegán daráltat villával összetörtem. Fűszereztem sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymaporral. A rizst és a kockára sütött szalonnát hozzákevertem. Vizes kézzel gombócot formáltam, majd a harasztba belecsomagoltam. A bogrács aljára betettem a fele káposztát. Erre pakoltam a harasztba csomagolt gombócokat és tofuszalonnával beborítottam. Babérlevelet helyeztem rá, erre tettem a káposzta másik felét. Készítettem egy rántást, felengedtem vízzel és a káposztára annyit öntöttem, hogy ellepje. Lassú tűzön néha megrázva pár óra alatt megfőtt a káposzta. Tálaláskor vegán tejföllel kínáltam.

MÉZES ZSERBÓ

Ez az a süti, ami hetek óta izgatta a fantáziámat, nagyon régen nem ettem. Azt gondoltam, vegán verzióban nem tudom elkészíteni, de a tészta hozzávalóit könnyen lehet cserélni. Bátran álljatok hozzá, az ünnepi asztal fénye lesz. A legnehezebb a másnapot kivárni, amikorra a tészta lapja megpuhul.

Ahogy én készítettem

60 dkg lisztet 10 dkg porcukorral egy tálba szitáltam. Tettem hozzá 2 kávéskanálnyi szódabikarbónát. 2 tojásnak megfelelő alternatívát kell a liszthez tenni. Én tojáspótló port használtam, mert gazdaságos, és a sütemények sokkal finomabbak, puhábbak, könnyebb tésztájúak lesznek. 10 dkg kézmeleg margarin került még a lisztbe, és 2 kanál növényi natúr joghurt. A süti tésztájából elengedhetetlen a méz, de tudjuk, ennek is van alternatívája, az agevan szirup. Ebből 4 evőkanálnyit tettem a liszthez. A tészta lágyítása miatt 4 evőkanál növényi tejet is tettem hozzá. A süti tésztája finomabb ha „zsírosabb, testesebb” növényi tejet használunk. Én az Alpro 3,5%-os növényi tejét használtam. Csipet só nem maradhat ki az alapanyagok közül. A hozzávalókat összegyúrtam, majd 4 egyforma méretűre vágtam. Vékony téglalapformára kinyújtottam és 180 fokos, előre melegített sütőben egyesével kisütöttem a lapokat. Kb 5 perc alatt készre sülnek. Rácsra tettem, hagytam kihűlni. Vigyázni kell, mert ilyenkor könnyen törik a tészta. Egy lábasba tettem 1 zacskó vanília pudingport és 1 evőkanál étkezési keményítőt. A keményítőt azért tettem a pudingporhoz, mert több alkalommal a krém visszalágyult, amikor kihűlt. Az étkezési keményítő ezt a folyós állagot gátolja meg. A pudingport 5 dl növényi tejjel, ízlés szerint édesítővel, 1 zacskó vaníliás cukorral elkevertem és puding állagúra főztem. Amikor készen lett, tettem hozzá 15 dkg margarint. Ettől krémesebb lesz a puding. Lefedtem a tetejét folpackkal és hagytam, hogy kihűljön. A folpacktól nem „bőrösödik” be a puding. Az első lapot megkentem baracklekvárral, majd erre tettem a pudingot. Rákerült a következő lap, majd ismét lekvár, puding, lap, majd megint lekvár, puding és az utolsó lapot tettem a sütemény tetejére. Óvatosan kézzel a süti tetejét megnyomkodtam. Majd elkészítettem a csokimázat. Kb 10 dkg étcsokit felmelegítettem. Kb 10 dkg margarinnal, kb 4 evőkanál vízzel gőz felett megmelegítettem, majd gyorsan ráöntöttem a zserbó tetejére. 1 éjszakát így pihent a tészta. Másnapra a lapok bepuhultak. Ekkor szeleteltem fel és így kínáltam.

Botka Tímea

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts