Az internet tömve van a személyiségtípusokról szóló tesztekkel, tudományos szemmel azonban keveset vizsgáltak ezek közül. Kutatók most meghatározták azt a négy csoportot, amelybe a legtöbb ember beleilleszthető.

Ahány ember, annyi személyiség – a magunk módján mindnyájan elütünk kicsit a többi embertől, ez adja az egyéniségünket. Vérmérsékletünk, viselkedésünk és társadalmi interakcióink alapján többféle csoportba sorolnak bennünket, ezen személyiségtípusok többsége azonban nem tudományos alapokon nyugszik.

A Nature Human Behavior című magazinban közzétett tanulmány szerint az emberek többsége az alábbi négy személyiségtípusba sorolható: átlagos, visszafogott, énközpontú és példakép. Ez a modell az alapján csoportosítja az embereket, hogy az öt fő karakterjegy (érzelmi stabilitás, extraverzió, nyitottság, barátságosság és lelkiismeretesség) mennyire domináns egy adott személyben.

A kutatók közel másfél millió személyiségteszt eredményét összegezték, amelyet a világ minden pontjáról kitöltöttek: létrehoztak egy algoritmust, amely a válaszaik szerint csoportokba helyezte a tesztet kitöltőket. Az algoritmus eredményei szerint a legtöbb ember beilleszthető az imént felsorolt négy személyiségtípus egyikébe.

Ez jellemzi a leggyakoribb személyiségtípusokat

Nem meglepő módon a legtöbb kitöltő az átlagos személyiségtípushoz állt legközelebb. Ezek az emberek viszonylag barátságosak és lelkiismeretesek, kisebb mértékben extrovertáltak, és érzelmileg stabilak, viszont kevésbé nyitottak.

Az énközpontúak ezzel szemben kimondottan extrovertáltak, a nyitottság, a barátság és lelkiismeretesség terén viszont az átlagosnál kicsit alacsonyabb eredményt értek el.

A visszafogott személyiségtípusba sorolt emberek viszonylag stabil, átlagos eredményt értek el mindegyik típusban, kivéve az érzelmi stabilitást, amely náluk jóval alacsonyabb szinten van.

A példakép személyiségtípusba került emberek erősen extrovertáltak, az átlagosnál magasabb a barátságosság,- illetve lelkiismeret-értékük is, viszont nagyon alacsony az érzelmi stabilitásuk.

A kutatók azonban azt is hangsúlyozták, hogy nehéz meghatározni egy-egy személyiségtípus határát, ráadásul az ember a korral kategóriát is válthat. A fiatalabb korosztályban nagyobb az aránya az énközpontúaknak, míg a korral megnő a példaképtípusok előfordulása.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek