Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A nyelés egy nagyon összetett folyamat, és sajnos vannak olyanok, akik részben elveszítik a nyelési képességüket. A nyelési nehézség nagyon gyakori az idősebb felnőttek körében. Ez vezethet alultápláltsághoz, kiszáradáshoz, aspirációs tüdőgyulladáshoz és akár halálhoz is.

A nyelési nehézséget mindenképpen kezelni kell kórházi körülmények között, de természetes kezelési módszerek is léteznek az étkezési szokások változtatásán keresztül az orális motoros gyakorlatokig.

A diszfágia tehát azt jelenti, hogy a nyelés nehézséget okoz. A szájban, a garatban, a gégefalban, a nyelőcsőben anatómiai vagy fiziológiai problémákkal rendelkező emberek a diszfágia jeleit és tüneteit mutatják. Emellett a nyelési nehézség számos negatív egészségi állapotváltozást eredményez, beleértve az alultápláltságot és a tüdőgyulladás kockázatainak növekedését.

A diszfágiával kapcsolatos tünetek és jelek a következők lehetnek: nyelési fájdalom, öklendezés, nyelési képtelenség, nyáladzás, rekedtség, gyomorégés, köhögés nyelés közben, gyomorsav a torokban.

A diszfágia táplálkozási hiányosságokkal jár együtt, különösen a stroke után és fokozza a tüdőgyulladás kialakulásának a kockázatát. Sok beteg hamar visszanyeri a nyelési képességét, de vannak olyanok, akiknek hat hónapot meghaladó nyelési nehézségeik vannak. A stroke-ot követő nyelési nehézség megnehezíti a folyadék- és a táplálékfelvételt, amely alultápláltsághoz vezet. Ez tovább fokozhatja a beteg fizikai gyengeségét és a megváltozott tudatszintjét.

A testtartásban bekövetkező változások megváltoztathatják az élelmiszer vagy a folyadék sebességét és irányát, illetve védhetik a légutakat, és ez segíthet a betegnek biztonságosan nyelni. Különleges helyzetek közé tartozik a fej dőlésszöge, a fej forgása, az oldalsó fekvés. A terapeuta sokat segíthet abban, hogy a betegnek milyen változtatásra van szüksége a biztonságosabb nyelés érdekében.

Léteznek szóbeli motoros gyakorlatok, amelyeknek az a célja, hogy növeljék a mozgás tartományát. Ez segít a beszéd és a nyelés működésében. A kezelések közé tartozhat az ajkak, az állkapocs, a nyelv, a garat és a gége stimulálása. A mozgási gyakorlatok köre a strukturális vagy szövetkárosodást segíti. Az ellenállás gyakorlata erősíti az izmokat.

A nyelési nehézség terápiájába tartozik a megfelelő diéta kialakítása. Az élelmiszer textúrájának megváltoztatása biztonságosabbá teheti a nyelést. Ez magába foglalhatja a megfelelő ital kiválasztását, illetve a szilárd ételek feldarabolását vagy pürésítését. Az ételek ízének és hőmérsékletének megváltoztatása szintén megkönnyíti a nyelést.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az akupunktúra is segíthet azoknak, akiknek nyelési nehézségeik vannak. Ez különösen akkor igaz, ha az akupunktúrát a hagyományos stroke rehabilitációval együtt alkalmazzák.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts