Az algákat már évszázadok óta használják az emberek élelmiszerként és gyógyászati célokra. A két leggyakrabban fogyasztott alga a spirulina és a chlorella alga. Az algák előnye a bennük lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak és fehérjéknek köszönhető.

A barna algák is nagyon hasznosak fogyás, fibromyalgia, ízületi gyulladás, stressz, szívbetegségek és magas koleszterinszint esetén. A kék és zöld algák pedig antivirális, daganatellenes, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az algákat potenciális rákharcosként tartják számon, sok algafajta ugyanis lelassíthatja a rákos sejtek növekedését. Humán vizsgálatban kimutatták, hogy az alga eredményes az orális leukoplakia – a szájüreg nyálkahártyáján jelentkező fehér folt – elleni betegség elleni küzdelemben. Kutatások igazolják, hogy már napi egy gramm alga szájon át történő bevétele csökkentette az orális leukoplakia nevű betegség előrehaladását dohányzó emberekben. Egyéb vizsgálatok azt mutatják, hogy a spirulina alga kemoterápiás és radioprotektív hatásokkal rendelkezik.

A kék és zöld alga védelmet jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a nem alkoholos zsírmájbetegséggel szemben. Mindkét alga alkalmas lehet a vérlipidprofilok javítására és a gyulladás, illetve az oxidatív stressz megelőzésére. Pontosabban az algákban lévő karotinoidok, a gamma linolénsav (GLA), a rostok és a növényi szterinek segíthetnek a szívbetegségek és a nem alkoholos zsírmájbetegség megelőzésében.

Az algák előnyei kiterjednek a gyulladás és a fájdalomcsillapításra is, mivel olyan gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaznak, mint az omega-3 zsírsavak és a klorofill.

Az alga gazdag forrása a fitoszterineknek, amelyek képesek csökkenteni a vér koleszterinszintjét, különösen nagy szerepe van a rossz, azaz az LDL-koleszterinszint csökkentésében. A spirulina gazdag zsírsavakban, mint a GLA, aminosavakban, valamint antioxidánsokban.

A chlorella alga segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből. Ilyen például az ólom, a higany vagy az arzén, amelyek magas koncentrációja akut vagy krónikus toxicitást okozhat. Ezek a nehézfémek károsítják vagy jelentősen lecsökkentik a mentális és a központi idegrendszer működését, valamint létfontosságú szervek károsodását okozhatják.

Az algák klorofillban gazdagok. Ez az egyik magyarázat arra, hogy miért olyan előnyösek az emberi szervezet számára. Miért olyan egészségesek még az algák? Azért, mert A-, C-, B-, E- és K-vitaminokban gazdagok. Ezen kívül van bennük kolin, biotin, niacin, folsav, pantoténsav, jód, kalcium, kálium, réz, vas, mangán, magnézium, foszfor, nátrium és cink. Mindemellett kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak és az aktív enzimeknek.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek