Egy kis odafigyeléssel ősszel is pótolhatjuk a nyáron könnyen bevitt vitaminokat. Irány a piac és nézzük meg,  milyen szezonális zöldségekre, gyümölcsökre számíthatunk ezekben az első látásra vitaminszegényebb hónapokban!

Gorgonzolával töltött füge

Hozzávalók 

  • 10 db füge
  • 15 dkg gorgonzola
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 ág rozmaring
  • 2 ág kakukkfű
  • fenyőmag ízlés szerint

Elkészítés 

A fügét alaposan megmossuk, majd papírtörlővel letörölgetjük róla a nedvességet. Éles késsel bevágjuk a tetejét X alakban, és kicsit szétnyitjuk. Mindegyik közepébe gorgonzolát teszünk, serpenyőbe vagy tűzálló tálba rendezzük őket és meglocsoljuk olívaolajjal. Köréjük tesszük a zöldfűszereket, de akár a sajtot is megszórhatjuk rozmaringgal és kakukkfűvel, majd mehet rá a fenyőmag. Forró sütőbe toljuk és 180 fokon 5-10 perc alatt megsütjük. Amikor a sajt megolvad, kivesszük a sütőből. Vigyázzunk, mert sütés közben a füge nagyon hamar szétesik.

A füge egészségre gyakorolt hatása 

Kutatások szerint a füge csökkenti a prosztatarák és a mellrák kialakulásának kockázatát. A friss füge hatékonyan harcol a vírusokkal. A durván őrölt fügét alkalmazzák tüdőbetegek gyógyítására, a fügetej pedig fertőtlenítő hatású. Jó forrása az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, emellett káliumot tartalmaz, amely a magas vérnyomás ellen hatékony. Hashajtóként is működik, de a fekélyeket és a gyomorhurutot is kezeli, javítja a belek működését. Gyomorgörcs esetén nyugtató hatású. Segít csökkenteni a koleszterinszintet a vérben. Megfelelő mennyiségben történő fogyasztása segíthet az inzulintermelésben. Segít elkerülni a vérszegénységet, és javítja a memóriát. Puhítja, és fiatalossá varázsolja a bőrt. Magas kalciumtartalmának köszönhetően a csontok egészségében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása nagyon ajánlott gyerekeknek, kismamáknak és menopauzán átesett nőknek. A fügében található triptofán segít leküzdeni az álmatlanságot és alvászavarokat. Az idegrendszerre is jó hatással van és segít leküzdeni a depressziót.

Kukorica gazpacho (paradicsomleves)

Hozzávalók (2 főre)

  • 10 db piros koktélparadicsom
  • 10 db sárga koktélparadicsom
  • 140 g kukorica
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 db kisebb chilipaprika
  • 30 ml olívaolaj
  • 15 ml balzsamecet
  • 70 ml víz
  • 1/2 db lime leve
  • 1 kis csokor koriander
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A tetejére

  • joghurt

Elkészítés

A koktélparadicsomokat félbevágjuk és forró serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd turmixoljuk. Egy késes aprítóban lezúzzuk a hozzávalókat és ha szükséges még botmixerrel krémesítjük a levest. Behűtve, joghurttal tálaljuk.

A kukorica egészségre gyakorolt hatása

Tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok, köztük a növényekben megtalálható polifenolok segítenek legyőzni a szervezet számára ártalmas, sejteket károsító molekulákat, a szabad gyököket. Felfedezték, hogy egy adag pattogatott kukoricában van a legtöbb, 300 mg antioxidáns, ami majdnem kétszer akkora mennyiség, mint amit egy adag gyümölcs tartalmaz általában. Magas a fehérjetartalma. A protein segít a sejtek újjáépítésében, az immunrendszer erősítésében, és az izomépítésben. Gazdag élelmi rostokban. A rostok megakadályozzák a székrekedés, magas koleszterinszint kockázatának kialakulását. A kukorica a cukorbetegség kontrollálásában és a szívroham megelőzésében is segíthet. A kukoricának szinte minden részét fel lehet használni a betegségek megelőzésére, kezelésére. Levelének főzete segít megelőzni a vesebántalmakat, vesekő kialakulását, csökkenti a húgyúti és hólyagpanaszokat. A kukorica bajusz teáját has- és vízhajtó hatása miatt a természetgyógyászatban alkalmazzák. A torzsájának leve csillapítja az orvérzést, menstruációs panaszokat, javítja a hegképződést. A magokból borogatás készíthető, amellyel enyhíthetők az ízületi fájdalmak. A főtt kukorica rágcsálása B1-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja az agysejtek működését, ezáltal növeli az emlékezés és a koncentrálás képességét.

Karfiol tabulé fekete olívával

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kis fej karfiol
  • 2 szál zellerszár
  • 2 szál újhagyma
  • 1 db póréhagyma (kicsi)
  • 1 db citrom
  • 3 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 csokor friss menta
  • 150 g magozott olívabogyó
  • 30 g zúzott földimogyoró

Elkészítés

A karfiolt megtisztítjuk és kézi reszelővel vagy aprítógéppel olyan apróra reszeljük/zúzzuk, mintha rizsszem lenne. A zellerszárat, a póréhagymát,  az újhagymát, valamint a petrezselyem- és mentalevelet is felvágjuk. Mindent egy nagy tálba borítunk, mehet rá a frissen facsart citromlé, az olívaolaj, a só és a frissen őrölt bors, majd végül az olívabogyó és a zúzott mogyoró. Jól összekeverjük. Ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket, akkor a legjobb.

Az olívabogyó egészségre gyakorolt hatása

Az olívabogyóban lévő egyszeresen-telítetlen zsírsavak és polifenolok megakadályozzák a koleszterin oxidációját és védelmet nyújtanak az érszűkülettel és más szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, növelik a „jó” koleszterinszintet. A polifenolok antioxidánsai felveszik a harcot a szabadgyökökkel, megakadályozzák a rák kialakulását, a korai öregedést és más krónikus állapotok kialakulását. A fekete olíva fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye, mivel a fekete olívában lévő E-vitamin és egyszeresen-telítetlen zsírsavak semlegesítik a szabadgyököket. Az olívabogyóban lévő fitovegyület a gyulladás csökkentésével csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Gazdag D-vitamin, kalcium és foszfor forrás, hozzájárul a csontok egészségéhez. Sok rostot tartalmaz, megtisztítja a végbelet és kiváló székrekedés ellen. Jó hatással van a gyomorhurutra és a fekélyekre. Serkenti az epe és a hasnyálmirigy hormonok termelését, lassítja az epekövek kialakulását. Az olívabogyóban nagy mennyiségű béta-karotin található, amely serkenti a bőr regenerációját és védi a bőrt a káros napsugaraktól. Gazdag antioxidánsokban, E-vitaminban, kisebb mennyiségben szelént, cinket tartalmaz. Az olívabogyóban lévő A-vitamin a retinába jutva jó hatással van a szemek egészségére. A-vitamin fogyasztásával megelőzhető a szürkehályog, zöldhályog.

Sültpadlizsán-saláta

Hozzávalók (2 főre) 

  • 2 db padlizsán
  • olaj
  • 1 csomag mozzarella

A salsához

  • 150 g koktélparadicsom
  • 2 ek pirított fenyőmag
  • 1/2 fej lila hagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerin
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek vörösborecet
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés

A padlizsánt hosszában 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, és hagyjuk állni 20 percet egy szűrőben. Ezután a vizet leitatjuk egy papírtörlővel, majd enyhén kiolajozott grillserpenyőben alaposan megsütjük. A salsához a paradicsomot, a fenyőmagot és a lila hagymát apróra vágjuk, összeforgatjuk borssal, olívaolajjal, ecettel, és hagyjuk állni pár percet. Ezután mehet bele az apróra vágott petrezselyem és a só. A padlizsánt a salsával és mozzarellával tálaljuk.

A petrezselyem egészségre gyakorolt hatása

Minden része tartalmaz egészségvédő hatóanyagokat, A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, foszfort, kalciumot, vasat, illóolajokat, valamint antioxidáns flavonoidokat. Hatékony vízhajtó, fogyasztásával elősegíthetjük a hólyag és a vesék megtisztítását, megelőzhetjük a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását. Fokozza az anyagcserét, ezáltal hozzájárul a salakanyagok gyorsabb távozásához, és a vastagbél méregtelenítéséhez. A máj működésének javításával támogatja a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit, míg a benne található nagyobb mennyiségű klorofillnak köszönhetően részt vesz a káros mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) semlegesítésében. Enyhíti a gyomorpanaszokat, megszabadít a puffadástól, a visszatérő hányingertől. Elsősorban az antioxidáns hatású, immunerősítő flavonoidjainak és jelentős folsav-, valamint C-vitamin-tartalmának köszönhető, hogy a jól használható számos daganat, valamint gyulladások és szívbetegségek megelőzésére, kezelésére. Különösen az emésztőrendszeri-, a méh- és a tüdőrák esetén számíthatunk a petrezselyem védelmére. Dohányosoknak nagyon ajánlott, mert mérsékeli a cigarettafüst káros hatásait. Béta-karotin- és folsavtartalmának köszönhetően fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a vérkeringést, segít megelőzni és kezelni az érelmeszesedést. A petrezselyem tea enyhíti az asztma, a megfázás és az influenza tüneteit. Szabályozza a vércukorszintet, csillapítja az ízületi- és bőrgyulladásokat. Fogfájás esetén érdemes a főzetével öblögetni, ami étkezés után friss leheletet biztosít és elpusztítja a szájban elszaporodó baktériumokat.

Almás-szilvás cobbler (pite)

Hozzávalók (4 főre) 

  • 3 db alma
  • 20 szem szilva
  • fahéj
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl rizstejszín
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • darált dió

Elkészítés

Az almát és a magozott szilvát felkockázunk és egy tűzálló tálban elterítünk. A nyírfacukorral és fahéjjal megszórjuk, fél citrom levével meglocsoljuk. A lisztből, a tojás sárgákból, a vajból, a rizstejszínből, a nyírfacukorból és a szódabikarbónából egy csipet sóval kikeverjük a tésztát. A tojásfehérjét felverjük habbá és lazán a tésztához keverjük. Két evőkanál segítségével kis halmokat pakolunk a gyümölcsökre (nem baj, ha itt-ott látszik a gyümölcs, nem kell mindenhol fednie), darált dióval megszórjuk és 180 fokon 45 perc alatt megsütjük.

A szilva egészségre gyakorolt hatása

Kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag. A szilvát hashajtóként használják, a székrekedés természetes ellenszere. A benne lévő összetevők, mint a rost, szorbit és szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben. Kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. A szilva értékes forrása az A-vitaminnak, béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik többek között az öregedés folyamatában. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Jó étvágyat!

Molnár Éva
Fotó:nosalty.hu, istockphoto.com pixabay.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts