Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Jenei Tamás A rák ellen… szűrésein is közkedvelt séf

Valljuk, hogy ami reform és egészséges az lehet nagyon is finom! Ezért indítottuk el a „Főzz velünk, reformul!” egészséges ételeket népszerűsítő projektünket, aminek lényege, hogy meg is főzzük a recepteket és meg is kínáljuk a szűréseinken részt vevőket egy kóstolóval.

Mindig, mindenhol nagy sikert arattak a menüink. Köszönhető ez Tamásnak, aki kezdetektől lelkes tagja az országjáró szűrő-csapatunknak. Most az idei őszi szűrések menüjét osztjuk meg olvasóinkkal. Hol lehet megkóstolni? Pápán szeptember 17-én. És aki most nem jár arra, főzze-süsse meg innen, reformul. Szeretettel ajánljuk és jó étvágyat kívánunk!

Pulykafaltok zöld curry mártásban jázmin rizzsel

Hozzávalók (4 főre)

zöld curry mártáshoz
15 gr kókusz zsír, 20 gr salotta hagyma, 10 gr fokhagyma, 20 gr friss gyömbér, 2 db citromnád, 60 gr zöld koriander, 10 friss thai bazsalikom, 1 db lime, 20 gr pálmacukor, 40 gr halszósz, 300 gr kókusztej, 5 gr kaffir lime levél, 3 gr őrölt koriander, 3 gr őrölt római kömény, 100 gr víz

500 gr pulykamell, 5 gr só, 10 gr kókusz zsír, 100 gr brokkoli, 100 gr bébikukorica, friss chilipaprika (ízlés szerint)

jázmin rizs
400 gr jázmin rizs, 14 gr só, 800 gr víz, 40 gr repceolaj

díszítéshez
20 gr zöld koriander

Elkészítés

A zöld curry mártáshoz lereszeljük a hámozott friss gyömbért, levét kifacsarjuk. A citromnád végeit, külső leveleit eltávolítjuk. A levágott részekhez adjuk a kicsavart reszelt gyömbért, a kaffír lime leveleket, majd 15 percig, gyöngyöve főzzük. Az így kapott fűszerkivonatot leszűrjük, félretesszük. A zöldkoriandert és a bazsalikomot feldaraboljuk. A salott hagymát, fokhagymát, citromnádat apróra vágjuk. Lime héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Felhevítjük a kókuszzsírt, hozzáadjuk az aprított alapanyagokat, a száraz fűszereket, enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszerkivonatot, kókusztejet, halszószt, darabolt zöldkoriandert, pálmacukrot, és a gyömbér levét. Összeforradjuk, majd botmixerrel, vagy turmixgépben pürésítjük. Kiforraljuk, majd vízzel kikevert keményítővel sűrítjük. A brokkolit falatnyi rózsákra szedjük, a babykukoricát karikára vágjuk. A pulykamellet kis kockára vágjuk. Felhevítjük serpenyőben a kókuszzsírt, majd megpirítjuk benne a pulykamellet. Sózzuk, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, az előzőleg elkészített mártást, a lime kifacsart levét, majd összeforraljuk. A jázmin rizst felhevített olajban üvegesre hevítjük, sózzuk, majd felengedjük a forrásban lévő vízzel. Lefedve, takarékon megfőzzük. Tálaláskor apróra vágott zöldkorianderrel és ízlés szerint chilipaprikával díszítjük.

Bazsalikomos mozzarella saláta

Hozzávalók (4 főre)

300 gr mini mozzarella golyó, 300 gr koktél paradicsom, 5 gr friss bazsalikom, 30 gr olíva olaj, 10 gr balzsamecet, 6 gr só, 1 gr frissen őrölt bors, 10 gr metélőhagyma

Elkészítés

A mozzarellát szűrőben lecsepegtetjük, a bazsalikomot és a metélőhagymát apróra vágjuk. A koktélparadicsomot és a mozzarellát falatnyi darabokra vágjuk. Az olíva olajat, a balzsamecetet és az aprított bazsalikomot összekeverjük, majd óvatos mozdulatokkal elegyítjük a paradicsomos mozzarellával. Tálaláskor bazsalikom levélkével díszítjük, frissen őrölt borssal és sóval meghintjük.

Sült túrópogácsa mustkrémmel, őszi gyümölcsökkel

Hozzávalók

a túró pogácsához
300 gr tehéntúró, 1 reszelt citromhéj, 0,25 db vaníliarúd, 30 gr porcukor, 1 db tojás, 80 gr finomliszt, 1 gr só, 10 gr teavaj, 3 gr sütőpor

a sütéshez
30 gr repceolaj

a mustkrémhez
400 gr fehér csemege szőlő, 30 gr burgonya keményítő

az őszi gyümölcsökhöz
50 gr fehér szőlő, 50 gr piros szőlő, 100 gr szilva, 50 gr bogyós gyümölcsök, 10 gr frissen facsart citromlé

díszítéshez
2 gr citromfű

Elkészítés

A tehéntúrót szitán áttörjük, a citrom héját lereszeljük, a vaníliarúd belsejét kikaparjuk, a tojásokat felütjük. A receptben szereplő anyagokat összekeverjük, hűtőben, lefedve fél órát pihentetjük. Serpenyőben olajat hevítünk. A masszából 1-2 cm vastag pogácsákat formázunk, majd mindkét oldalon pirosra sütjük. A mustkrémhez kifacsarjuk a szőlő levét, átszűrjük, majd felére beforraljuk. Vízzel kikevert keményítővel sűrítjük, tálalásig lefedve félretesszük (hidegen és melegen is jól illik a desszerthez). A gyümölcsöket mossuk, egyforma méretűre daraboljuk, majd citromlevet adunk hozzá. Tálaláskor a sült túrópogácsák mellé tesszük a gyümölcssalátát, a mustkrémet, majd citromfűvel díszítjük.

Vajda Márta, Jenei Tamás

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts