A maca őshazája Dél-Amerikában van. Nevezik még macagyökérnek, perui ginszengnek és perui zsázsának is. A legenda szerint a maca feltüzeli az embert, talán ez lehetett az oka, hogy az inka harcosok macát fogyasztottak, mielőtt csatába vonultak. A sámánok szerint pedig azok a személyek, akik macát fogyasztanak, kapcsolatba kerülhetnek a szellemekkel. Az inkák megszárítva, megőrölve vagy főzött állapotában fogyasztották ezt a gyógyító növényt. A szárított, őrölt maca sok szénhidrátot és rostot tartalmaz, de fehérje is van benne.

Ez utóbbi húsz aminosavból épül fel, ezek közül hét esszenciális. A macában van linolénsav, palmitinsav és olajsav, de immunerősítő szterolokat is tartalmaz. A maca gazdag magnéziumban, kalciumban, káliumban, foszforban, kénben, vasban, nátriumban, cinkben, jódban, szelénben, rézben, mangánban és szilíciumban. Vitaminok közül B1-, B2-, C- és E-vitaminokban bővelkedik.

A maca a keresztesvirágúak rendjébe tartozik és a föld alatti gumója miatt termesztik. A gumó nagyon hasonlít a retek gumójához, habár attól egy picit nagyobb. Találkozhatunk fehér, lilás színű vagy sárga színű macával. A növény levelei érintik a talajt, a virágai kicsik, fehér színűek.

A maca egyensúlyba hozza és stabilizálja a szervezet hormonháztartását. Megtámogatja az ideg- és izomműködést, a vérkeringésre is kedvező hatással van.

A maca fokozza az erőnlétet. Mint adaptogén gyógynövény a stressz negatív hatásait is ki tudja védeni és fokozza a szervezet ellenálló képességét. Segít normalizálni az élettani folyamatokat még akkor is, ha erős stresszhatásnak voltunk kitéve. Erősíti az immunrendszert és növeli a vitalitást.

A maca mint adaptogén szupertáplálék növeli a vér oxigenizációját, emellett serkenti a mellékvesék és a pajzsmirigy működését.

Jó szolgálatot tesz menopauzás, menstruációs panaszok és rendellenességek, vérszegénység és rossz memória esetén is. A növénynek libidófokozó hatása is ismeretes.

A macát már sok bioboltban meg lehet vásárolni őrölt formában. Naponta egy evőkanálnyit adjon a turmixitalához, tejhez vagy valamilyen folyadékhoz és fogyassza egészséggel. A macát süteményekbe is bele lehet sütni, de hozzá lehet adni salátákhoz, levesekhez, dzsemekhez és pudingokhoz is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek