Reform répatorta, melynek szinte minden összetevője értékes tápanyag- és vitaminforrás. Minimális lisztet és hozzáadott cukrot tartalmaz, a vajat hidegen sajtolt dióolajjal helyettesítettük.
Hozzávalók
16 cm átmérőjű szilikonos papír tortaformához
- 1 nagy alma meghámozva lereszelve
- 2 közepes megtisztított sárgarépa finomra reszelve
- fél hüvelykujjnyi megtisztított gyömbér finomra reszelve
- pár csepp citromlé
- 2 egész tojás
- 1 dl aprószemű zabpehely
- 2 dl liszt (finom és rétesliszt keveréke)
- 1 mk sütőpor
- 4-5 ek méz
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- maréknyi durvára vágott dió
- 1 dl hidegen sajtolt dióolaj vagy szőlőolaj
Tetejére
- 1 Philadelphia krémsajt kb. 1 ek porcukorral simára keverve
- szilikon tortaforma (nem kell vajazni, lisztezni)
Elkészítés
A lisztet, a zabpehellyel és a sütőporral keverd össze. Egy másik tálban keverd össze a lereszelt répát, gyömbért, almát, szórd meg őrölt fahéjjal. Az egész tojásokat keverd habosra a mézzel és a vaníliás cukorral, az olajjal, majd lassan keverd hozzá a lisztes és az almás-répás keveréket, majd add hozzá a diót. A masszát öntsd a tortaformába, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe átsült-e. Ha kihűlt, a széleket meglazítva borítsd ki a sütőformából, és kend rá az édes krémsajtot. (A teteje sütés közben kissé megrepedezhet – az alja nézzen felfelé.)
Forrás: eletszepitok.hu