Csak kevés olyan ember van, aki ne vágyna a természetbe, a homokos tengerpartra vagy csak egyszerűen ki az erdőbe egy kis kirándulásra. A kajakozás a folyón, egy kis túrázás sok embert képes pillanatok alatt lecsillapítani. De a természet nem csupán lelkileg van ránk pozitív hatással, hanem a testi egészségünknek is nagyon jót tesz.

Több tanulmány is azt állítja, hogy minél többet tartózkodik valaki a természetben vagy minél több ideje lakik zöld övezeteben, annál egészségesebb. És ezek az emberek kevésbé hajlamosak például a szorongásra vagy a depresszióra.

A természet közelsége a kortizolszintet is lecsökkenti, illetve a szívfrekvenciára és a vérnyomásra is kedvezően hat.

Az ADHD – vagy más néven figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar – egy neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar. Kísérő tünetei a hiperaktivitás, a feledékenység és a gyenge impulzuskontroll. Egy közelmúltban napvilágot látott tanulmány szerint a zöld környezetben történő rendszeres tartózkodás jelentősen képes lecsökkenteni az ADHD tüneteit.

A természetben töltött idő hatással van az alvásra és hosszú élettartamot is biztosít. Továbbá javítja az immunrendszer funkcióit és alacsonyabb stresszhormonszint is jellemzi azokat, akik több időt töltenek a természetben.

A természet, a napfény ereje vitathatatlan, hiszen D-vitaminnal látja el a szervezetünket. A D-vitamin-hiány rákos megbetegedéseket, más egészségügyi problémákat okozhat, de felelőssé tehető az elhízásért és a mentális problémákért is.

A természet friss levegőt is biztosít számunkra, ami nagyon fontos, hiszen a legújabb kutatások azt állítják, hogy a beltéri levegő akár hetvenszer szennyezettebb lehet, mint a kültéri levegő. A kültéri levegő jó forrása a negatív ionoknak, amely a levegő frissességét is biztosítja. A negatív ionokat természetes antidepresszánsoknak is nevezik, amelyeknek gyógyító hatásuk van.

Egyre több gyermek küzd látási problémákkal. Ennek lehetséges oka a mindennapos tévénézés és a számítógépek korlátlan használata. Ennek eredménye, hogy egyre több rövidlátó gyermek van, és még azok is küszködhetnek ezzel a problémával, akik genetikailag nem lennének hajlamosak erre a betegségre. Ezért is lenne érdemes minél több időt a szabadban tölteni már kisebb kortól kezdve, hogy a gyermekek minél hosszabb ideig megőrizhessék szemük egészségét.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek