Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Interjú Katona Ferenc borásszal

Jó bort csak egészséges szőlőből lehet készíteni. A bor minőségének a szőlőtermesztés az alapja. A bortermelő feladata, hogy a szőlőszemekben megtalálható értékes anyagok a borba kerüljenek.

In vino veritas, borban az igazság mondásból célirányosan átírt címünk szó szerint is fennáll, ha a latin veritas szó közvetlenebb jelentését vesszük, ami az igazságot, a valóságot, egész-ség-teljesség értelmében sugallja: minden, ami létezik, ami nem látszat. Milyen a mai borkultúra? Vajon tudunk-e tényleg mértékletesen finom, minőségi borokat fogyasztani? – ezekről beszélgettünk a Katona Borház alapító-ügyvezetőjével.

A minőségi vörösborról már-már köztudott, hogy egészséges, akár napi szinten megihat belőle egy felnőtt ember, ha ezt mértékkel teszi… Tudunk mértéket tartani? Van kellő borkultúránk?

Szerintem az elmúlt 20 évben jelentős mértékben átalakult a hazai borfogyasztás. Ez egy nagyon összetett folyamat eredménye, csak egy párat megemlítve: generációváltás a fogyasztók között, a sok új pincészet megjelenésével a borpaletta jelentősen kibővült, világszerte divat lett jó borokat kóstolgatni, az újvilági (Chile, Ausztrália, Új-Zéland) megjelenése hazánkban.

Ezzel párhuzamosan a borokról sok-sok könyv, tanulmány, újságcikk jutott el a fogyasztókhoz, a médiában is sokat foglalkoznak a borokkal. Így az emberek sok információhoz jutnak, illetve borfesztiválok alkalmával ismerkedhetnek személyesen a borászokkal, boraikkal. Ezeken a beszélgetéseken is szóba kerül a mértékletesség, amit nagyon sokan be is tartanak.

Személyes tapasztalataim szerint nagyon sokan tudatosan keresnek egy-egy fajtát, sőt még borvidéken belül is és ez nagyon biztató. Igen, a borok mértékkel egészségesebbé tehetik életünket.

Katona úr, Ön miért kezdett borokkal foglalkozni, hogyan lett borász?

A családunknak volt egy kisebb szőlője, a termésből bort készítettünk. Egész kicsi koromtól segítettem a munkában és megtetszett. Anyai nagyapám is segített a pályaválasztásban, mert ő ajánlotta a budafoki borász iskolát. A középiskola elvégzésével biztos voltam abban, hogy ezt a szakmát fogom gyakorolni, érettségire apám vett nekem egy „kis birtokot” (1000 tő ezerjó szőlőt), ebből készíthettem első boromat 1977-ben. A Kertészeti Egyetem elvégzése után az akkori egyik legjobb cég, a BB borásza lettem, majd 1996-tól saját családi vállalkozásunk borait készítem.

A Tegyük szerethetővé a rákellenes életmódot! címmel megrendezésre kerülő konferenciánkhoz Önök szolgáltatják a záró borkóstolót, az ajándékborokat is az Önök borászata szállítja. Azért esett Önökre a választás, mert úgy hallottam, hogy a minimális vegyszerezést alkalmazzák és ún. „zöldszerekkel” permetezik az ültetvényeket. Figyelnek az „egészségességre” a bortermelésben vagy egyéb marketingfogás ez?

Ez nálunk nem marketingfogás! Alapelvünk: csak egészséges szőlőből lehet jó bort készíteni! A szőlő egészsége pedig nem csak a fürtök épségét jelenti, hanem az egész növény optimális állapotát. Jó tápanyagellátás, megfelelő lombozat kell a jó minőségű terméshez. Mi okszerűen permetezünk, a minimálisan szükséges mértékben és inkább a növény saját ellenálló képességét támogatjuk. Szőlőink az Agrár környezetgazdálkodási program tagjai a kezdettől fogva, tehát nem marketingfogás, hanem gyakorlat. Az új telepítésű területeink közül pedig lesz, amelyiken teljesen vegyszermentes technológiával fogunk dolgozni.

Rianás, Flört, Most vagy Soha, „Nálad vagy Nálam”… A boraik elnevezése is nagyon trendi, és izgalmas, ezzel a „fogással” sikerült kitűnniük az óriási borkínálati versenyhelyzetben?

Azt gondolom, hogy egy bor neve is tudja sugallni azt az érzést, vagy életérzést, amit a borász készítésekor „belevarázsol”. Nem szerettem volna elkészíteni a sokadik rizlinget, vagy irsait, vagy rosét, hanem inspirálni szeretném, hogy ezt kóstold meg, mert lehet mást fogsz érezni, mint eddig. Évente újra gondoljuk azt a bor fajtát, amit így nevezünk és még igyekszünk tökéletesíteni. Igen, azt hiszem, egy időre sikerült kitűnni, de hamarosan lettek követőink. Ezek a nevek nagyon kedvesek és mindegyikhez fűződik egy anekdota. Sokan már úgy keresik, hogy szeretnék egy flörtöt, vagy egy randi bort, tudod a nálad vagy nálam? Ez jó érzés egy borásznak.

Ha valaki szeretne Katona bort venni, hogyan jut hozzá?

Azt ajánlom az engem megkérdezőknek, hogy jöjjenek el hozzánk a pincébe vagy Budafokra, vagy Boglárra. Ott biztos lesz valaki, aki tud segíteni a választásban. Ha ez túl sok idő lenne, és nem fér bele egy kis kiruccanás, akkor pedig a webáruházunkban válogathat. Esti program lehet a borbárok látogatása és ott is szerencsével járhat. A napi rutin bevásárlás során pedig Roni hálózatban, Reál üzleteiben és más élelmiszerhálózatokban is érdemes keresni borainkat.

Milyen szolgáltatásai vannak a Katona Borháznak?

Borházunk mind a budafoki, mind a balatonboglári pincéjében vállal rendezvényszervezést. Ezt lehet privát rendezvényként egyedi elképzelések szerint kérni, de vannak rendszeres programok is. Budafoki pincékben lehetőség van bortrezor bérlésére, ahol bárki gyűjtheti a kedvenc borait. Lehetőség van pincetúrára, bórkóstoló tartására a határ csak a megrendelő fantáziája lehet. Rendezvényeink a minőségi borfogyasztás és borkultúra jobbítását szolgálják. Sok-sok információt szerezhetnek a „műkedvelők”, sőt borkurzusokat is tartunk, ahol a bor történetével is megismerkedhetnek vendégeink sok finom falat társaságában.

Vajda Márta

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts